Economic

Moody's: Conditiile din economia romaneasca se mentin dificile

Ziarul de Vrancea
2 mar 2010 501 vizualizări
Moneda locala a fost sub presiune, numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ si cresterea activitatilor de creditare a incetinit considerabil , arata un raport de evaluare al agentiei Moody's

Perspectiva sistemului bancar din Romania este negativa din cauza conditiilor economice dificile determinate de criza financiara mondiala, dar bancile au fost totusi capabile sa absoarba socurile, potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Moody\'s. Agentia noteaza totodata ca sprijinul financiar din partea FMI si al Uniunii Europene si masurile de reforma aplicate de guvern au atenuat presiunile macroeconomice. Perspectiva negativa a sistemului exprima opinia agentiei privind conditiile fundamentale creditare in sectorul de profil, in urmatoarele 12-18 luni, si nu reprezinta o prognoza privind masurile de imbunatatire sau retrogradare a ratingurilor bancilor. "Conditiile din economia romaneasca se mentin dificile in urma contractarii semnificative a activitatilor si a cresterii somajului in 2009, ca efect al crizei financiare mondiale. Drept rezultat, moneda locala a fost sub presiune, numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ si cresterea activitatilor de creditare a incetinit considerabil din cauza aversiunii bancilor fata de asumarea riscurilor si a resurselor limitate de finantare", a explicat Nondas Nicolaides, vicepresedinte la Moody\'s. Marea majoritate a bancilor romanesti fac parte din grupuri bancare europene care asigura sucursalelor din Romania finantarea necesara, se mai arata in raport. Moody\'s recunoaste ca, in pofida conditiilor dificile, finantarea din partea FMI si a Uniunii Europene, inceputa in 2009, si angajamentele noului guvern pentru reforme economice au atenuat nu doar presiunile macroeconomice, dar si temerile semnificative privind nivelul de lichiditati si solvabilitatea sistemului bancar romanesc. "Capitalizarea buna a bancilor si nivelul profitabilitatii le-au permis sa absoarba socurile imediate din economie, iar angajamentul bancilor-mama din strainatate, fata de FMI, de a continua sprijinirea subsidiarelor si a mentine expunerile in Romania asigura un confort suplimentar in privinta capacitatii lor de respectare a obligatiilor financiare", a aratat Nicolaides. Moody\'s se asteapta totusi ca majorarea costului de creditare si finantare sa continue sa aiba impact asupra profitabilitatii bancilor, pe termen scurt si mediu, in conditiile unei perspective economice dificile, in timp ce nivelul creditelor neperformante se va mentine la un nivel ridicat, avind in vedere reactia intirziata la posibila redresare economica. Rata de adecvare a capitalului din sistemul bancar este relativ solida (de peste 14% la sfirsitul lunii decembrie 2009), anticipindu-se ca bancile-mama vor furniza subsidiarelor fonduri suplimentare, in caz de nevoie, pentru a asigura capacitatea de a absorbi eventuale posibile pierderi din imprumuturi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 12 ore, 13 minute, 33 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.