Economic

Piata constructiilor se va dezgheta in a doua parte a anului

Ziarul de Vrancea
1 mar 2010 631 vizualizări
Primul semestru va fi in continuare dificil, din cauza lipsei proiectelor noi , sustine Philippe Questiaux, seful Lafarge Ciment

Piata constructiilor din Romania va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, influentata printre altele de masurile luate de autoritati pentru stimularea economiei si inceperea proiectelor mari de constructii, a declarat seful Lafarge Ciment (Romania), Philippe Questiaux. "Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, in conditiile in care primul semestru va fi in continuare dificil, din cauza lipsei proiectelor noi. Potrivit statisticilor, piata si-a oprit deteriorarea inca din trimestrul patru al anului trecut", a afirmat Questiaux, presedintele-director general al companiei. Lafarge Ciment (Romania) este cea mai importanta companie controlata de producatorul francez de materiale de constructii Lafarge in Romania, alte operatiuni vizind segmentele de agregate, betoane si gips-carton. Questiaux a afirmat ca factorii care vor contribui la revenirea pietei sint stabilizarea politica, masurile luate de Executiv pentru repornirea economiei, inceperea proiectelor mari de constructii anuntate, dar si atragerea de fonduri europene. "Increderea este extrem de importanta pentru afacerea noastra", a spus reprezentantul Lafarge.


Vinzarile de ciment, mai mici cu 34%


Printre problemele cu care se confrunta in prezent producatorii de materiale de constructii se numara inflatia, instabilitatea financiara a unor clienti si cresterea unor costuri, precum cele energetice. "Multi afirma ca noua organizare a sectorului energetic din Romania (infiintarea celor doua companii energetice nationale, n.r.) ar putea cauza majorari ale preturilor", a afirmat reprezentantul Lafarge. Compania contracteaza electricitatea prin intermediul unui trader local, dar are in vedere, pe termen lung, contructia unei unitati proprii de productie. Decizia pentru o asemenea investitie va fi influentata, printre altele, de evolutia preturilor la energie. Questiaux a afirmat ca piata cimentului, cel mai important segment al afacerii Lafarge in Romania, s-a diminuat cu 25-27% anul trecut, in volum. Potrivit datelor publicate de grup, volumul vinzarilor de ciment ale Lafarge in Romania a coborit in 2009 cu 34,4%, din cauza scaderii cererii ca urmare a crizei economice, dar preturile au avut o evolutie stabila. Totodata, grupul anticipeaza pentru 2010 o crestere cuprinsa intre 0-5% a volumului vinzarilor de ciment din Romania, la preturi mai mari sau egale cu cele din 2009.


Piata s-a redus cu 17%


Reprezentantul Lafarge a precizat, fara sa ofere cifre, ca vinzarile de agregate si betoane au fost foarte afectate anul trecut, insa segmentul de gips-carton a avut o evolutie pozitiva. In 2008, afacerile Lafarge in Romania s-au majorat la nivel consolidat (ciment, agregate, betoane, placi de gips-carton) cu 20%, de la 400 milioane euro la 480 milioane euro. Printre cele mai importante masuri anticriza luate de Lafarge anul trecut in Romania se numara reducerea costurilor, externalizarea unor activitati si servicii non-strategice si optimizarea bugetului de HR. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii - ARACO, Laurentiu Plosceanu, a declarat la jumatatea lunii ianuarie ca piata constructiilor a scazut anul trecut cu 17%, la 12,2 miliarde de euro, nivel la care s-ar putea plasa si in 2010, intr-o perspectiva optimista, dar o apreciere realista indica insa un declin de 8-9%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.