Economic

Grecia se apara aratind cu degetul datoriile Italiei

Ziarul de Vrancea
25 feb 2010 524 vizualizări
vicepremierul elen sustine ca Italia a facut eforturi mai mari decit Grecia pentru a cosmetiza situatia financiara

Vicepremierul elen, Theodoros Pangalos, sustine ca Italia a facut eforturi mai mari decit Grecia pentru a ascunde situatia reala a finantelor publice, cu scopul de a intra in zona euro, transmite Reuters. Liderii Uniunii Europene au cerut autoritatilor de la Atena sa clarifice daca s-au implicat in tranzactii cu produse derivate cu banci de investitii americane, operatiuni care ar fi putut permite ascunderea amplorii datoriilor si deficitului bugetar inainte de adoptarea euro. "Pur si simplu rezervi anumite sume de bani pentru urmatorul an, asa cum a facut toata lumea. Grecia a recurs la astfel de operatiuni intr-o masura mai mica decit Italia, de exemplu", a afirmat Pangalos pentru postul de radio BBC World. Autoritatile elene sint presate de liderii UE si de piete sa diminueze deficitul si datoriile, iar Grecia trebuie sa dovedeasca Comisiei Europene pina la mijlocul lunii martie ca poate atinge obiectivele ambitioase prevazute in programul de redresare a finantelor. Un oficial din cadrul Ministerului german de Finante a declarat marti ca Grecia trebuie sa-si rezolve singura problemele si ca statul nu se poate astepta la ajutorul Uniunii Europene sau al Germaniei. Pangalos a criticat atitudinea Berlinului referitoare la criza elena, afirmind ca Atena nu a primit niciodata compensatii pentru impactul pe care l-a avut asupra economiei ocupatia nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "Au luat aurul grecesc din banca centrala, au luat banii si nu au dat nimic inapoi. E o problema care va trebui rezolvata cindva. Nu spun ca trebuie sa returneze banii, insa pot macar sa multumeasca", a spus el. Politicienii greci au fost scandalizati de tonul cu care presa germana trateaza criza greceasca. Oficialul elen a adaugat ca problemele Greciei nu s-ar fi accentuat daca UE ar fi avut o conducere puternica. Italia s-a numarat printre primele 11 state care au adoptat euro, in ianuarie 1999. Grecia a intrat in zona euro in 2001.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.