Economic

Vladescu ascunde problema concedierilor functionarilor sub pres

Ziarul de Vrancea
24 feb 2010 607 vizualizări
Ministerul Finantelor sustine ca nu s-a stabilit un numar de disponibilizari pe baza intelegerii cu FMI u totusi, in intelegerea cu Fondul se vorbeste despre diminuarea cheltuielilor cu personalul ceea ce inseamna concedieri sau micsorari de salarii

Autoritatile nu au stabilit un numar de disponibilizari in sectorul public prin care sa scada cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB, conditie stabilita cu Fondul Monetar International, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Nu este vorba de un numar de posturi. Una este sa reduci doua posturi cu salarii mari si alta sa...", a spus Vladescu, fara sa dea detalii privind conditiile din scrisoarea de intentie. El a precizat insa ca toate prevederile din ultima intelegere cu expertii FMI vor fi clarificate intr-o conferinta, pe care o va organiza saptamina viitoare. Prin scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin reducerea personalului din sectorul public, o economie similara urmind sa fie obtinuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime. Executivul se angajeaza sa introduca masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor cu exceptia celui minim (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB).


"Cheltuiala bugetara e mult dincolo de eficienta"


Vladescu mai sustine ca sectorul bugetar cheltuie peste eficienta angajatilor si nivelul pe care statul si-l poate permite pentru a asigura sustenabilitate pe termen mediu si lung, impiedicind investitiile in infrastructura sau sistemul sanitar. "E evident ca in Romania cheltuiala bugetara e mult dincolo de eficienta, dincolo de ceea ce ne putem permite si dincolo de ceea ce asigura sustenabilitate pe termen mediu si lung", a spus Vladescu, ieri, intr-o conferinta de presa. El a aratat ca, in conditiile unui deficit bugetar limitat, statul face cheltuieli "enorme", ceea ce impiedica realizarea unor investitii in infrastructura, sistemul agricol sau imbunatatirea sistemului sanitar. Vladescu a explicat ca, in prezent, este dificil de atins un echilibru intre nevoia de dezvoltare si cea de asistenta sociala, insa a precizat ca, pentru a putea beneficia de salarii si pensii mai mari, cetatenii trebuie sa inteleaga ca este nevoie mai intii de investitii in dezvoltare. "Niciodata aceasta tara nu va putea sa creasca, daca nu va cheltui bani pentru investitii. O tara care nu investeste nu va putea plati salarii si pensii mai mari", a adaugat Vladescu.


La vara se va taia in carne vie


Reducerea deficitului bugetar spre tinta de 31,9 miliarde lei (5,9% din PIB proiectat) convenita cu FMI pentru acest an se va cuantifica in principal in trimestrul al treilea, cind dezechilibrul fiscal trebuie sa scada cu 4,8 miliarde lei fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Ajustarile din celelalte trei trimestre sint mult mai restrinse, prin comparatie cu perioada iulie-septembrie. Guvernul a convenit cu FMI reducerea deficitului bugetar in acest an la 31,9 miliarde lei, de la 36,1 miliarde lei in 2009, cu tinte indicative de deficit acumulat de 8,25 miliarde lei, 15,54 miliarde lei, 21,8 miliarde lei, respectiv 31,9 miliarde lei pentru finalul celor patru trimestre. In 2008, deficitul bugetar se plasa la 8,3 miliarde lei la sfirsitul primului trimestru, 14,456 miliarde lei in primul semestru, 25,563 miliarde lei pentru primele noua luni, respectiv 36,1 miliarde lei pe ansamblul intregului an. Astfel, deficitul bugetar ar urma sa scada in primul trimestru cu 250 milioane lei, de la 8,3 miliarde lei la 8,25 miliarde lei, si sa creasca in cel de-al doilea cu 1,14 miliarde lei, de la 6,15 miliarde lei la 7,29 miliarde lei. In ultimul trimestru al anului, indicatorul ar trebui sa coboare, potrivit obiectivelor convenite cu FMI, cu 438 milioane lei, de la 10,538 miliarde lei la 10,1 miliarde lei. Trimestrul al treilea insa ar trebui sa aduca cea mai mare corectie a deficitului bugetar, de 4,847 miliarde lei, de la 11,107 miliarde lei la 6,26 miliarde lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.