Economic

A venit a doua transa a sprijinului pe suprafata

Ziarul de Vrancea
25 feb 2010 979 vizualizări
Vrancea nu e in topul cererilor online, fermierii cei mai prieteni cu calculatorul fiind din Sibiu, Salaj si Hunedoara

Finalul acestei luni aduce vesti bune pentru fermierii vrinceni. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca au fost disponibilizate fonduri pentru diferenta de plata pe suprafata acordata in avans pentru campania din 2009. De acest sprijin finananciar beneficiaza fermierii care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene si la care nu s-au gasit discrepante cu datele scrise in cererile depuse. Banii din prima transa venisera la jumatatea lunii octombrie a anului trecut. Potrivit unei hotariri de guvern, avansul a fost de 209 lei pe hectar, bani care reprezinta aproximativ 70% din suma aprobata pentru a fi platita beneficiarilor. In 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata a fost de 71,12 euro/hectar. Astfel ca, potrivit conducerii APIA, in perioada urmatoare agricultorii din judet vor primi si restul de 30% din banii care li se cuvin. Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sint persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune. In cazul in care proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul. APIA informeaza ca 31.000 de fermieri au accesat aplicatia IPA Online si au completat electronic declaratia de suprafata in vederea depunerii cererii de plata pentru schemele/masurile de sprijn SAPS 2010. Potrivit monitorizarii APIA, cele mai multe accesari IPA Online au fost realizate de catre fermierii din judetele Sibiu (6.098), Salaj (3.145) si Hunedoara (2.553). Vrancea nu se regaseste asadar in topul judetelor cu fermieri prieteni cu calculatorul. în functie de marimea exploatatiei, cele mai mari suprafete au fost digitizate in judetele Sibiu (55.075 ha), Calarasi (54.490 ha) si Caras-Severin (49.732 ha). Reamintim ca, prin intermediul aplicatiei IPA Online, accesibila la adresa http://lpis.apia.org.ro/, fermierii pot realiza online operatiunile de identificare si digitizare a parcelelor agricole, stabilindu-si astfel declaratia de suprafata. "Precizam ca utilizarea acestei aplicatii nu este obligatorie si nici nu conditioneaza acordarea sprijinului pe suprafata. Este important de mentionat ca fiecare fermier care si-a completat declaratia de suprafata prin intermediul IPA Online trebuie sa depuna la Centrele APIA si o cerere de plata, incepind cu data de 1 martie 2010", se arata intr-un comunicat remis de APIA. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.