Economic

Contractul cumnatului lui Geoana cu EximBank va fi luat la scuturat

Ziarul de Vrancea
20 feb 2010 637 vizualizări
Premierul sustine ca Guvernul va face demersurile necesare pentru inlaturarea clauzelor de sanctiuni la schimbarea sefului EximbBank

Premierul Emil Boc a anuntat, ieri, ca Guvernul va face demersurile necesare pentru inlaturarea, in instanta, a clauzelor contractuale care impun sanctiuni financiare de 500.000 de euro in cazul schimbarii directorului general de la EximBank. Boc a afirmat ca acest lucru este unul "incorect", iar clauzele sint "imorale". "Vom intreprinde demersurile necesare pentru inlaturarea in instanta a clauzelor contractuale care impun sanctiuni financiare de 500.000 de euro in cazul schimbarii directorului de la EximBank. Nu se poate sa pui clauze in acest fel. Adica Ursache de la PSD centreaza, iar Costea de la Eximbank da cu capul. Nu se poate sa continuam aceste demersuri. Ei si-au stabilit aceste clauze, Ursache in calitate de presedinte AVAS si Costea in calitate de presedinte EximBank", a spus Boc. Potrivit acestuia, Guvernul va pregati cadrul juridic pentru actionarea in instanta in vederea eliminarii "acestor clauze incorecte din punct de vedere juridic si care nu raspund nevoilor statului de drept". Saptamina trecuta, Boc a cerut EximBank sa reduca salariul conducerii de la circa 20.000 euro in prezent la 1.000 de euro, corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, dupa modelul Fondului Proprietatea, avertizind ca altfel vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea. Ionut Costea este cumnatul lui Mircea Geoana, seful PSD. In octombrie 2009, presedintele Traian Basescu a declarat ca EximBank, condusa de Ionut Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoana, ar fi trebuit sa ramina in regimul institutiilor statului si sa fie supusa legii unice de salarizare a functionarilor publici, fiind o banca alimentata cu bani de la buget. "Am un sentiment de revolta ca s-a scapat la EximBank, la domnul Costea s-a scapat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Intr-o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior se duce un domn politic acolo si are circa 25.000 de euro salariu pe luna. Nu este posibil, cind acea banca este alimentata cu bani din bugetul de stat. EximBank-ul trebuie sa ramina in regimul institutiilor statului. Probabil mai sint institutii", a spus Basescu. EximBank a precizat atunci ca remuneratiile conducerii bancii au fost aprobate in AGA, singurul for care poate decide modificarea lor, insa managementul bancii va respecta o eventuala decizie a institutiilor statului de shimbare a sistemului de plata a executivilor din institutiile financiar-bancare cu capital de stat. Institutia de credit preciza, totodata, ca remuneratia conducerii executive actuale este aceeasi cu a conducerii anterioare si nu a fost modificata ca urmare a numirii sau in timpul prezentului mandat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.