Economic

Moldova, penultimul loc in Europa la capitolul saracie

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 543 vizualizări
Cea mai saraca zona din UE este Severozapaden din Bulgaria u nivelul de trai din Bucuresti se apropie de cel din Uniune

Nord-Estul Romaniei continua sa fie una dintre cele mai sarace zone din UE, iar 7 regiuni romanesti se afla sub pragul de 75% din media europeana in privinta puterii de cumparare, insa Bucurestiul se plaseaza la peste 90%, locuitorii capitalei fiind de peste doua ori mai bogati decit restul tarii. Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor exprimat in puterea standard de cumparare (purchasing power standard, PPS) plaseaza nord-estul Romaniei pe penultimul loc in UE, cu 27% din media comunitara, singura regiune mai saraca fiind Severozapaden din Bulgaria, cu 26% din medie, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat. Sase zone din Romania se regasesc printre cele mai sarace 20 de regiuni din UE, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Centru. Totodata, sapte regiuni din Romania au un PIB pe locuitor echivalent cu mai putin de 75% din media UE, situatie intilnita si in Grecia, singura tara cu mai multe zone sub acest prag fiind Polonia, care este insa unul dintre cele mai mari state membre ca populatie si suprafata. Pe ansamblu, Romania a avut in 2007 un PIB pe locuitor de 5.800 euro, iar indicatorul PPS (Purchasing Power Standard - stantardul puterii de cumparare) era de 10.400, reprezentind 41% din media UE. Cea mai saraca regiune este Nord-Estul tarii, cu un PIB pe locuitor de 3.700 euro si o putere de cumparare 26% din medie, urmata de Sud-Vest Oltenia (4.500 euro, 32,7%), Sud-Est (4.700 euro, 33,8%), Sud-Muntenia (4.800 euro, 34,2%), Nord-Vest (5.600 euro, 40,2%), Centru (5.900 euro, 42,2%), Vest (6.700 euro, 48,2%) si, in final, zona Bucuresti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor de 12.800 euro si o putere de cumparare de 92,2% din media UE. Cea mai bogata zona din UE este centrul Londrei, care depaseste ca putere de cumparare de peste 3,3 ori media UE, urmata de Luxembourg, unde locuitorii pot consuma de 2,75 ori mai mult decit vecinii europeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.