Economic

Seitan: 225.000 de pensii de invaliditate se acorda ilegal

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 564 vizualizări
Numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50% in ultimii noua ani

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, ieri, ca in Romania se acorda circa 900.000 de pensii de invaliditate si se estimeaza ca aproximativ 25% se acorda ilegal, adica 225.000 de persoane. Ministrul a precizat ca din 2001 pina in 2010 numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50% de la aproximativ 600.000 la 900.000. Potrivit ministrului, exista semnale ca o parte dintre aceste pensii ar fi fost obtinute ilegal in baza unor plati facute la medic. Ministrul Muncii a declarat ca, in 2009, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca a chemat 9.100 de persoane pentru verificare, 3.500 dintre acestea aveau propunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fost respinsi. Alti 4.500 au fost reverificati si 42% dintre acestia au fost depensionati in urma verificarilor. Ministrul a declarat ca in urmatorii trei ani vor fi facute verificari asupra tuturor dosarelor care sint suspecte in acest sens urmind sa fie crescuta capacitatea institutului si sa fie infiintate alte patru-cinci centre regionale care sa preia din activitatea acestuia. Seitan a mai spus ca cei in cazul carora se va constata ca au primit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligati sa returneze banii primiti. Intrebat ce se va intimpla cu persoanele care nu vor mai beneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat ca exista doua solutii, respectiv sa lucreze sau sa fie ajutat social.


Noua formula de calcul a pensiilor


Seitan, a mai spus ca pensiile vor creste, dar nu la fel de mult ca in cazul in care se calculeaza in functie de salariul mediu brut pe economie, noua formula de calcul raportindu-se si la inflatie. Ministrul Muncii a declarat ca proiectul de lege al pensiilor prevede ca, din 2011, valoarea puctului de pensie se va calcula in raport cu inflatia (suta la suta) si in raport cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. In acest context, ministrul a explicat ca in 2010 acest lucru ar insemna o indexare de 4% care reprezinta inflatia si 0,8% care reprezinta 50% din cresterea salariului mediu brut. El a explicat ca aceasta formula de calcul este valabila pentru urmatorii 10 ani. Din 2022 in formula de calcul va fi scazut anual cite 5% din cei 50% care reprezinta cresterea reala a salariului mediu brut astfel ca in anul 2030 indexarea punctului de pensie se va face doar in functie de inflatie.

CAS mai mare pentru angajatii din armata si politie

Angajatii din armata, politie si servicii speciale vor trebui sa plateasca din 2011 contributii de asigurari sociale (CAS) de 10,5% in loc de 5% cit sint in prezent, salariile brute ale acestor angajati urmind sa fie majorate astfel incit sa fie acoperita majorarea contribuitiei. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, ca incepind cu 2011 si cele trei categorii bugetare vor trebui sa plateasca aceeasi contributie de asigurari sociale stabilita pentru angajatii din sectorul bugetar, respectiv de 10,5%. "Salariile brute ale acestora vor fi majorate cu acel procent cu care va creste contributia. Bugetele ministerelor de resort vor primi sumele necesare de la buget pentru a acoperi valoarea contributiilor care trebuie platite", a declarat ministrul Muncii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.