Economic

Avem de trei ori mai putine active financiare decit cehii si ungurii

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 474 vizualizări
Daca populatia, sursa economisirii, este saraca, inseamna ca sectorul bancar nu are cum sa produca bani pentru creditare din resurse interne, sustine economistul sef al BNR, Valentin Lazea

Populatia Romaniei este de doua-trei ori mai saraca in active financiare decit cea a Cehiei sau Ungariei, iar aceasta situatie explica de ce somajul este atit de putin acceptat in Romania si pensiile asa de discutate, a declarat marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea. El a explicat ca s-a bazat pe un studiu publicat de Unicredit pe ianuarie 2010, care arata ca Romania, desi are un PIB aproximativ egal cu al Cehiei si Ungariei, activele financiare ale gospodariilor sint de doua-trei ori mai mici. "Asta inseamna ca populatia este doua-trei ori mai saraca din punct de vedere al activelor financiare. De regula, populatia este un creditor net al sectorului bancar. Daca populatia, sursa economisirii, este saraca, inseamna ca sectorul bancar nu are cum sa produca bani pentru creditare din resurse interne", a spus Lazea. Activele financiare ale gospodariilor sint alcatuite in proportie de peste 70% din depozite si valuta, dar mai cuprind si contributiile la fondurile de pensii, politele de asigurari, titlurile si actiuni. Oficialul BNR a precizat ca se mai observa ca activele financiare ale populatiei tind sa fie egalate de pasive, ceea ce indica ca romanii si-au atins limita de indatorare. "Boom-ul de creditare din perioada 2005-2007 a dus populatia la limita posibila de indatorare (...) Trebuie intelese si bancile de ce au reticenta, de ce se uita de zece ori inainte sa mai acorde un credit nou", a afirmat Lazea. El a precizat ca exista constringeri obiective asupra creditarii populatiei, dar si sociale. "Faptul ca romanii nu au suficiente active financiare la care sa apeleze in circumstante de stres finanaciar explica de ce somajul e asa de putin acceptat in Romania (...) de ce pensionarii sint vesnic nemultumiti. Atunci cind omul este sarac, practic si o luna de stat in somaj este un dezastru pentru el ", a mai spus Lazea. Economistul sef al BNR a mentionat ca activele financiare sint determinate in principal de veniturile mici, care, la rindul lor, sint cauzate de productivitatea scazuta, care se datoreaza in principal sistemului educational. "Este un mit ca avem o forta de munca supercalificata. Sa nu credeti ca investitorii straini, daca ar vedea productivitati ca in Cehia, nu ar plati aceleasi salarii. Ca o concluzie, saracia nu poate fi rezolvata fara o imbunatatire a sistemului educational", a conchis Lazea. Potrivit studiului Unicredit, in Romania, ponderea activelor financiare ale gospodariilor in PIB va creste la 34,8% anul viitor si la 35,6% in 2011, dar va continua sa fie printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.