Economic

Pretul locuintelor ANL va fi plafonat la maxim 36.000 de euro

Ziarul de Vrancea
17 feb 2010 849 vizualizări
Ministerul Dezvoltarii a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc sa achizitioneze locuinte ANL

Locuintele ANL destinate inchirierii de catre tineri vor fi scoase la vinzare la preturi de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru doua camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 euro. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc sa achizitioneze locuinte ANL. Proiectul de act normativ va fi prezentat in sedinta de guvern de miercuri. Astfel, s-a propus reducerea termenului in care chiriasul poate cumpara locuinta, de la trei ani la un an. "Astazi, chiriasii nu trebuie sa aiba un salariu pe familie mai mare decit dublul venitului mediu brut pe economie. Aceasta prevedere va fi eliminata", a declarat, ieri, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Totodata, prin proiectul de act normativ se vor stabili si preturile la care se vor vinde locuintele ANL catre chiriasi. Astfel, pretul unei locuinte va fi compus din valoarea de inlocuire, din care se va scadea valoarea de amortizare. Valoarea de inlocuire se stabileste in fiecare an in functie de pretul de constructie si pretul de vinzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculeaza tinind cont de durata de viata a unui apartament, estimata la 50 de ani. Astfel se imparte valoarea de inlocuire a apartamentului la 50 si se obtine valoarea anuala de amortizare. "Pentru o garsoniera, valoarea de inlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de doua camere aceasta se ridica la 26.950 euro, iar pentru trei camere la 36.014 euro", a spus Udrea. Suprafata unei garsoniere ANL este de 40-50 metri patrati, un apartament de doua camere are 57-58 metri patrati suprafata utila, iar unul de trei camere are o suprafata cuprinsa intre 67-70 metri patrati. Din aceste evaluari se scade valoarea de amortizare, care reprezinta citeva procente din suma, si se obtine pretul de vinzare al apartamentului. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vinda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.


In scadere


Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, cu 10-15% la noi si cu 15-20% pentru cele vechi, in conditiile in care disponibilitatile banesti ale potentialilor clienti vor continua sa se reduca, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian. "Locuintele vechi se vor ieftini cu inca 15-20%, iar cele noi cu 10-15%. in perspectiva activele nu vor fi mai ieftine. in imobiliare se investeste ce ramine din consum, ce ramine din plata energiei care este din ce in ce mai scumpa, din plata gazului, a cheltuielor de retail. Disponibilitatea de economisire va fi scazuta in urmatorii ani si nu vad o crestere a activelor in Romania si mai ales a celor rezidentiale", a spus Crivii, intr-o conferinta de presa. Potrivit datelor companiei, in 2008 preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Bucuresti si Cluj-Napoca, de pina la 40%, respectiv 30%, in timp ce in Timisoara au avut loc cele mai mici reduceri, de pina la 23%. La terenuri, preturile s-au redus si mai mult avind in vedere ca reevaluarile acestui tip de active s-au facut in jos, cu pina la 70-80% fata de 2008. "Scaderile cele mai mari au avut loc acolo unde au avut cele mai importante cresteri si unde preturile au fost cele mai umflate. In Timisoara, preturile au crescut cel mai putin in anii anteriori si piata a fost echilibrata", a mentionat Crivii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.