Economic

Agricultorii, speriati de notificarile marca APIA

Ciprian Fânaru
17 feb 2010 1201 vizualizări
Proprietarii trebuie sa se prezinte la centrele APIA cu acte care sa dovedeasca detinerea sau arendarea terenurilor pentru care au cerut subventii u o alta spaima a taranilor e ca trebuie sa completeze cererile online u plicurile cu stampila APIA si aplicatia online nu constituie surse de ingrijorare, sustine conducerea APIA Vrancea

Principala temere a agricultorilor este faptul ca vor fi nevoiti sa returneze banii pe care i-au luat de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Conform notificarilor primite acasa, acestia trebuie ca in termen de 10 zile sa aduca adeverinte ca detin terenurile pentru care au cerut sprjin. Oamenii sint nedumeriti deoarece in prima faza li s-a comunicat ca nu e nevoie sa aiba acte pentru a depune cereri pentru subventii, ci trebuie doar sa lucreze respectivele suprafete. Spre exemplu, APIA ar fi primit cereri si de la persoane care nu au dezbatut succesiunea pentru terenurile parintilor trecuti in nefiinta. Evident, functionarii nu aveau cum sa le elibereze acestora adeverinte de la Registrul Agricol cum ca detin pamintul cu pricina. Reprezentantii APIA spun insa ca problemele cu supradeclararea au fost rezolvate. "Sumele din 2009 care trebuie incasate sint un pic mai mari decit cele din 2008. Le solicitam acte doveditoare pentru suprafata pentru care au cerut sprijin. In citeva cazuri sint mici diferente intre ce s-a declarat, dar se rezolva. Oamenii nu trebuie sa-si faca griji ca vor da banii inapoi" da asigurari Vasile Carnariu, directorul APIA Vrancea. Alt "chin" la care au fost supusi agricultorii a fost obligatia de a se fixa pe harta, in "blocul fizic", desi nu aveau la dispozitie nici un indiciu. E adevarat si ca situatia s-a ameliorat cu fiecare noua campanie de plata, iar hartile au prins treptat contur. La centrul local APIA de la Vidra, spre exemplu, e vorba de aproape 200 de cazuri in care fermierii s-au trezit cu plicuri care le solicita prezenta la sediul institutiei, cu actele doveditoare cu tot.

Calculatoarele astea, maica!

Agricultorii care au mers in acest an sa ceara sprijinul pentru suprafetele lucrate s-au ales cu adeverinte cu ID si parola personalizata. Majoritatea fiind persoane in virsta care nu au si nu au vazut in viata lor un calculator sint ingrijorati ca trebuie sa se familiarizeze cu mouse-ul si ortoplanurile (harti forografice aeriene "" n. r.). Conducerea APIA Vrancea recunoaste ca majoritatea micilor agricultori nu se descurca cu noul sistem si solicita sprijinul oamenilor din primarii. "Beneficiarii au primit cite un nume de utilizator si o parola. Completarea acestora online nu este obligatorie, dar usureaza procesul. Daca oamenii sint batrini, nu e mare problema, se gaseste cine sa ii ajute: rude, angajati ai primariei", precizeaza directorul APIA. Salariatii primariilor nu sint obligati sa ajute taranii dezorientati, dar contributia acestora e importanta daca tinem cont ca insuficientii lucratori ai celor sase centre locale APIA din judet nu fac fata solicitarilor numeroase.

A venit transa a doua la ovine

Fermierii au totusi parte si de o veste buna in aceasta perioada. Angajatii APIA au inceput de saptamina trecuta sa achite fermierilor transa a doua din prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine. Reamintim ca prima transa primita de beneficiari, la sfirsitul anului precedent, a fost in cuantum de 15 lei/cap de animal. Acum, fermierii primesc cite 29 lei/cap de animal. "Efectuarea platilor a inceput de saptamina trecuta si speram ca pina la sfirsitul lunii februarie sa o finalizam", spun cei de la APIA. In alta ordine de idei, APIA a repartizat centrelor judetene sprijin financiar in cuantum de 0,21 euro/kilogram deseu neutralizat pentru activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala. "In Vrancea nu prea avem cazuri. Este o firma cu activitate de acest gen, dar nu are sediul in judet. Sint citeva primarii care vor primi bani, cum ar fi cele din Focsani, Homocea, dar este vorba de sume mici", a mentionat seful APIA. (Ciprian FANARU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.