Economic

Bancherii si oamenii de afaceri fac front comun in fata autoritatilor

Ziarul de Vrancea
16 feb 2010 483 vizualizări
ARB, AOAR si ANEIR au convenit sa-si sustina reciproc demersurile in fata autoritatilor, urmind sa ceara Guvernului plata datoriilor restante ale statului fata de companii, inclusiv TVA, in maxim 30 de zile si sa solicite BNR reducerea nivelului provizioanelor constituite de banci

Totodata, bancherii si oamenii de afaceri propun Ministerului Finantelor Publice realizarea in maxim 60 de zile a unui Registru National care sa specifice datoriile pe care le are statul catre companii si datele la care urmeaza a se face platile, pentru a creste transparenta activitatii autoritatilor centrale si locale si gradul de incredere al sistemului bancar fata de activitatea firmelor, mai ales in ceea ce priveste examinarea bonitatii acestora la acordarea sau reesalonarea unor credite. Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor (ANEIR) au evaluat principalele dificultati ce ingreuneaza activitatea mediului de afaceri, masurile ce trebuie intreprinse pentru sustinerea companiilor, in principal prin revigorarea creditarii, ca baza a reluarii cresterii economice inca din anul 2010, potrivit unui comunicat al ARB. Printre masurile pe care cele trei asociatii au convenit sa le sustina in comun se numara solicitarea ca "autoritatile publice centrale si locale sa identifice solutii de plata in termen de maxim 90 de zile a obligatiilor restante ale statului fata de companii, urmind a se respecta in continuare, in mod strict, masura anticriza promovata de Comisia Europeana, aceea ca platile ce trebuie facute de stat catre companii sa fie realizate in maxim 30 de zile", se arata in comunicat. Aceleasi exigente sint cerute, potrivit AOAR, si in respectarea termenelor legale ce se impun in privinta rambursarii TVA-ului catre producatori/exportatori. Asociatiile sustin si reducerea "de urgenta" a nivelului provizioanelor pe care trebuie sa le constituie bancile comerciale, reexaminarea unor prevederi ale Legii Insolventei si introducerea de masuri suplimentare, care sa impiedice manifestarea unor abuzuri care reduc gradul de incredere in relatia banci comerciale "" companii. Bancile si reprezentantii mediului de afaceri mai cer si adoptarea de masuri concrete si transparente privind utilizarea rapida si eficienta a capacitatii de garantare de catre Guvern a unor credite bancare necesare asigurarii cofinantarii proiectelor publice sau private pentru care sint incheiate contracte cu Autoritatile de Management.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.