Economic

Cazurile de insolventa s-au inmultit cu 10% in ianuarie

Ziarul de Vrancea
15 feb 2010 504 vizualizări
In prima luna a anului au tras obloanele peste 2.000 de firme u cele mai afectate zone au fost Bucuresti, Cluj, Constanta si Timis

Peste 2.000 de firme au intrat in insolventa in prima luna din 2010, in crestere cu aproape 10% fata de decembrie anul trecut, iar in 2009 numarul societatilor care au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile a ajuns la 18.421, potrivit ONRC. In luna ianuarie 2010, din totalul firmelor care au intrat in insolventa 238 sint din Bucuresti, 146 din Cluj, 125 din Constanta, iar 112 din Timis. Cele mai putine cazuri de insolventa s-au inregistrat in Covasna - 3 cazuri si Calarasi - 9 insolvente, reiese din datele furnizate de Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Din punct de vedere al domeniilor de activitate, in ianuarie, cele mai multe firme care nu au mai putut sa-si plateasca datoriile activeaza in comert - 40% din total, in constructii si industria prelucratoare cite 15% si tranzactii imobiliare - 5%. In 2009, numarul firmelor care au intrat in insolventa a crescut cu 25% fata de nivelul de 14.724 din 2008. Cele mai multe insolvente au fost inregistrate in ultimele doua luni ale anului trecut, respectiv 2.115 in noiembrie si 1.879 in decembrie. In Bucuresti au fost cele mai multe insolvente anul trecut, respectiv 2.109 cazuri. Judetul Constanta urmeaza Capitala cu un numar de 1.042 de insolvente, apoi Bihor cu 984 si Cluj cu 900 de firme. Anul trecut in majoritatea judetelor numarul insolventelor a crescut fata de 2008, fiind insa inregistrate scaderi in Buzau, Hunedoara, Mehedinti, Prahova, Salaj, Suceava, Timis, Tulcea si Vaslui. Si in 2009, cele mai multe firme intrate in insolventa au provenit din sectorul comertului - 7.473 de societati, respectiv 41% din total, industria prelucratoare - 3.270 (17,75%) si constructii 2.489 firme (13,5%). Un numar important de insolvente a fost inregistrat si in sectorul tranzactiilor imobiliare si inchieri - 1.048 firme si in cel al transportului si depozitarii - 1.271 cazuri. La sfirsitul anului erau active in Romania circa un milion de firme.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.