Economic

Afacerile din comert s-au subtiat cu o treime

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 647 vizualizări
Scaderi au fost inregistrate in toate sectoarele de activitate

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a coborit anul trecut, fata de 2008, cu 37,3% ca serie bruta si cu 36,5% ajustata, pe fondul scaderii cu peste 44% a vinzarilor de autovehicule, potrivit INS. In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a sc¨£zut atit ca serie bruta, cu 15,8%, cit si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 14,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In decembrie 2009, comparativ cu noiembrie, afacerile pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, au consemnat o reducere cu 0,1%, provenita de la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-26,3%). Comertul cu autovehicule a crescut cu 4,2%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a coborit cu 0,1%. In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in decembrie 2009 fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri, serie bruta, a avansat cu 4,8%, crestere provenita in principal de la activitati de jocuri de noroc si pariuri si de la hoteluri si restaurante cu 8,9%, respectiv cu 2,9%. Ajustate, serviciile s-au redus cu 2,5%. Comparativ cu decembrie 2008, in aceeasi luna a anului trecut volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat pe total o scadere cu 21,7% ca serie bruta si cu 25,5% ajustata, din cauza reducerii comertului cu autovehicule (-27,5% si -29,1%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in decembrie 2009 a inregistrat o cifra de afaceri cu 8,6% mai mica comparativ decembrie 2008. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din serviciile de piata prestate populatiei au scazut cu 8,1%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.