Economic

Analistii estimeaza ca economia Romaniei a trecut pe plus

Ziarul de Vrancea
11 feb 2010 579 vizualizări
u cresterea a fost inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut si este una destul de modesta Economia Romaniei a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o usoara crestere comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce inseamna ca a iesit din recesiune din punct de vedere tehnic, dar a scazut cu 6,6% - 7% pe intreg anul 2009, potrivit estimarilor analistilor

Trei din cei cinci analisti intervievati de MEDIAFAX considera ca economia Romaniei crescut usor in ultimele trei luni din 2009 comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri. Cu toate acestea, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a afirmat ca datele ajustate sezonier ar putea indica o cifra aproape de zero pentru evolutia ultimului trimestru fata de intervalul anterior, in timp ce Catalina Molnar, economist la RBS Bank Romania, a raspuns ca exista riscuri ca economia sa nu fi iesit din recesiune in trimestru patru din 2009, fara a preciza exact ce evolutie anticipeaza referitor la PIB. "Estimez ca PIB-ul a coborit in ultimele trei luni din 2009 cu 5,3% fata de perioada similara din 2008, dar ca a avansat cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri. Astfel, daca se adeveresc aceste previziuni, economia a iesit tehnic din recesiune", a afirmat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica. Economistul considera ca iesirea din recesiune a fost determinata de o conjuctura pozitiva formata din efectul de baza favorabil, din faptul ca alegerile prezidentiale au creat o cerere suplimentara in economie si din revigorarea economiei Uniunii Europene. El anticipeaza ca economia va inregistra in acest an o crestere economica cuprinsa intre 1,5% si 2%, dupa scaderea de 7% de anul trecut. Si senior economistul ING Bank Romania Nicolaie Chidesciuc crede ca economia a crescut in trimestrul IV din 2009 cu 0,6% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier, si previzioneaza ca va continua sa avanseze in trimestrele urmatoare. "Ma astept ca cifrele din ultimul trimestru al anului trecut vor confirma ca Romania a iesit din recesiune. in termeni anuali, contractia PIB-ului s-a redus la 4,8%, datorita contributiei pozitive ale industriei si agriculturii, ceea ce inseamna ca economia a scazut cu 6,6% in 2009", a precizat oficialul ING Bank Romania. Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca PIB-ul a scazut in trimestru patru cu 5,5% fata de perioada similara din 2008, dar ca a urcat cu 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea de anul trecut. "Probabil ca am atins deja minimul si cel mai probabil am reintrat in trimestrul patru pe partea ascendenta pentru PIB, care va continua si in primele trei luni ale acestui an. Pe intreg anul 2009, economia a scazut cu 7%. In 2010, economia va creste cu 1%, sustinuta de industrie, dar si de cresterea usoara a sectorului de servicii, in timp ce constructiile vor continua sa fie pe minus", a explicat Dumitru. Anghel estimeaza ca PIB-ul a scazut cu 6,7 - 7% in 2009, dar ca va inregistra in acest an o majorare cu 1 - 2%, sustinuta de industrie si de usoare cresteri in comert si servicii, care vor fi contrabalansate de constructii. Molnar considera ca economia a avut in trimestrul patru o rata anula de scadere de 5% si ca a inregistrat anul trecut o contractie de 6,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.