Economic

Culturile de griu si rapita, lovite de gerul siberian

Ciprian Fânaru
10 feb 2010 987 vizualizări
Vita de vie a avut si ea de suferit

Gerul din ultima perioada a afectat peste 35 de mii de hectare de culturi agricole din judetul Vrancea. Cifra reprezinta doar o estimare, cuantumul pagubelor putind fi mai mic sau mai mare, in functie de evolutia ulterioara a conditiilor meteorologice. Cea mai mare suprafata afectata a fost cea cultivata cu griu "" 18.235 ha, urmata de cea de rapita - 8.207 ha. Via a fost si ea lovita de ger la Movilita, Paunesti, Fitionesti, 3.400 de hectare fiind in pericol. Specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare (DADR) Vrancea au recoltat chiar corzi de vita de vie, pentru a-si da seama de gradul de afectare a podgoriilor. Podgorenii isi vor da seama de gravitatea pagubelor abia dupa jumatatea acestei luni, cind debuteaza starea de vegetatie la vita de vie. Important de mentionat este faptul ca procentele "dezastrului" difera de la o zona la alta. Spre exemplu, rapita a fost compromisa total la Cirligele, Paunesti, Racoasa si Marasesti, in timp ce culturile de griu au fost compromise in general cu 50%, cele mai mari suprafete calamitate fiind in localitati precum Maicanesti, Ciorasti sau Vulturu. "Probleme au fost in zona de ses, unde zapada a fost spulberata de vint si culturile nu au fost acoperite, avind de suferit. Mai putin afectate au fost zonele colinare. Dintre culturile de toamna, rapita e cea mai sensibila. La vie, cele mai afectate suprafete au fost tot in zona de cimpie. Inca nu putem sti cu exactitate, dar speram ca la vie procentul sa fie cit mai mic. E posibil ca mugurul principal sa fie afectat, dar cei secundari sa fie viabili. Probleme mai semnificative au fost la livezile din zona de ses, la Focsani, Biliesti, Suraia, din cauza ca acestea fusesera deja afectate de inghetul tirziu de primavara si acum s-au confruntat cu un alt val de calamitate. Speram sa nu mai fie temperaturi de minus 20 de grade", ne-a declarat Mariana Botea, purtatorul de cuvint al DADR Vrancea. Proprietarii culturilor afectate vor beneficia de despagubiri din partea firmelor de asigurari daca au incheiat polite cu societatile de profil. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 1 ora, 11 minute, 29 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
, acum 739392 zile, 1 ora, 11 minute, 29 secunde
DOMNULE FNARU,PLURARUL ESTE COARDE DE VITA DE VIE,NU CORZI.MUGURELE PRINCIPAL A FOST AFECTAT,NU MUGURUL PRINCIPAL,SI PT ASTA SE FACE O DETERMINARE A VIABILITATII MUGURILOR.DAR NU AVETI DE UNDE SA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.