Economic

Ordonanta privind somajul tehnic a fost aprobata

Ziarul de Vrancea
6 feb 2010 587 vizualizări
Guvernul a decis, ieri, sa acorde, incepind cu 1 februarie 2010, o noua perioada de trei luni de somaj tehnic in care nu va mai impune plata CAS pentru angajati, a anuntat premierul Emil Boc

Ordonanta, prezentata joi de MEDIAFAX, stabileste ca Guvernul va acorda, incepind cu 1 februarie 2010, o noua perioada de trei luni de somaj tehnic in care nu mai impune plata CAS pentru angajati, dar va obliga angajatorii sa ateste situatia dificila in care se afla prin declaratii pe propria raspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF. Noua perioada de somaj tehnic va fi aplicata incepind cu luna februarie 2010, dar nu mai tirziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca angajatii si angajatorii (pentru respectivii salariati) fiind scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile. Indemnizatiile de minimum 75% din salariul de baza care sint acordate angajatilor, din fondul de salarii, pe durata intreruperii activitatii firmei reprezinta drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sint incluse in veniturile salariale si nu sint impozabile. Simultan cu acordarea acestei facilitati, Guvernul va aplica insa si o serie de reguli prin care va verifica daca angajatorii abuzeaza sau nu de somajul tehnic. "Pentru a evita posibilele abuzuri si pentru a asigura un control eficient, angajatorii au obligatia sa depuna la inspectoratul teritorial de munca o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in situatia de somaj tehnic. Totodata, Inspectia Muncii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala vor controla periodic angajatorii care beneficiaza de facilitatile acordate", se arata in actul normativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.