Economic

BNR coboara dobinda pina la nivelul din 2007

Ziarul de Vrancea
4 feb 2010 584 vizualizări
Banca centrala a redus dobinda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, si a mentinut rezervele minime

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, reducerea dobinzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, incepind din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Dobinda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungind atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR. Dupa sedinta de miercuri, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a reiterat ca va gestiona in mod adecvat lichiditatea din sistemul bancar. Desi remarca evolutiile pozitive din economie, reintrarea in program a aranjamentelor de finantare internationale si mentinerea deficitului de cerere agregata, BNR evidentiaza si existenta in continuare a unor incertitudini legate de preturile administrate si cele volatile, fluxurile de capital si evolutia mediului extern. "Perspectivele arata continuarea procesului de dezinflatie, dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie ca efect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun, in conditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de baza CORE2 ajustata "" care ilustreaza mai bine efectele gestionarii cererii agregate. Este de remarcat insa persistenta incertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilor de capital, preturilor administrate si a celor volatile", se arata in comunicatul detaliat transmis de banca centrala. Banca centrala arata ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a imprumuturilor guvernamentale. "In acelasi timp, pe fondul imbunatatirii perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, dar si al cresterii apetitului global pentru risc, leul a manifestat o tendinta de intarire in raport cu euro", se mai spune in comunicatul detaliat.


Bancile tin cu dintii de dobinzi


In acelasi timp, potrivit datelor BNR, dobinzile la creditele in lei au scazut in 2009, dar se situau la finele anului trecut peste nivelul din toamna lui 2008, cind s-au resimtit pe plan local efectele crizei financiare, in timp ce ratele la depozite au coborit mult mai rapid, la valorile din primul semestru din 2008. Dobinzile la credite au ramas peste ratele practicate inainte de inceperea crizei financiare desi BNR a coborit rata de politica monetara de la 10,25% in perioada august 2008 - februarie 2009 la 8% la finele anului trecut. Dobinzile medii la creditele in lei existente in sold s-au situat in ultimele 5 luni ale anului trecut la niveluri apropiate de 16,6%, sub maximul de 18,1% inregistrat in martie 2009. Totusi, nivelul se situa peste valoarea din septembrie 2008, de 15,29%, care oricum urcase comparativ cu luna precedenta pe fondul manifestarii efectelor crizei internationale pe piata locala si a unei cresteri de 0,25 puncte la nivelul dobinzii de politica monetara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.