Economic

Apetitul romanilor pentru pariuri la Bursa a crescut in plina criza

Ziarul de Vrancea
4 feb 2010 522 vizualizări
Anul trecut numarul conturilor deschise la Bursa a urcat pina la 94.511

Numarul conturilor investitorilor la bursa a crescut anul trecut cu 1,77%, la 94.511, iar valoarea portofoliilor a urcat cu 52%, la 11,59 miliarde lei, potrivit datelor transmise de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). La finele anului trecut, investitia de compensat inregistrata de Fond, respectiv suma investitiilor compensate raportate de intermediari era de 1,03 miliarde lei, mai putin de 10% din valoarea totala a portofoliilor. Statisticile Fondului nu iau in calcul daca un investitor are deschise conturi la mai multi intermediari din piata de capital, ele reflectind datele cumulate ale raportarilor privind numarul de clienti transmise de fiecare societate de intermediere. La finele anului 2008, erau inregistrati 92.865 de investitori (conturi), ale caror portofolii valorau 7,549 miliarde lei.


Cine nu primeste compensatii


Cele mai multe persoane, respectiv 86.507, erau inscrise la 63 de firme de brokeraj, dintre care 77.214 investitori au plasamentele acoperite integral de Fond in cazul unor situatii de compensatii, adica au portofolii de investitii sub plafonul maxim de despagubire, de 11.000 de euro. In plus, 7.734 de investitori pot fi despagubiti cu maxim 11.000 de euro, desi valoarea portofoliilor este mai mare, iar 1.559 de persoane nu au dreptul la compensatii. Fondul nu ofera despagubiri firmelor de investitii, bancilor, institutiilor financiare nebancare, societatilor de asigurari, dar nici fondurilor de investitii sau de pensii. La diviziile de brokeraj din cadrul a 15 banci erau inscrisi 7.912 investitori, dintre care 4.448 de persoane se incadrau in limita de compensare, de 11.000 de euro. Alti 2.785 de investitori au portofolii individuale care depasesc 11.000 de euro, iar 679 de persoane nu se incadreaza printre investitorii care beneficiaza de compensatii. Cele 18 societati de administrare a investitiilor (SAI) aveau inscrise numai 83 de persoane care pot beneficia de despagubiri, dintre care care 14 se incadrau in plafonul de 11.000 de euro, iar 69 depaseau aceasta limita. in plus, 9 investitori nu avea dreptul sa primeasca compensatii.


Cresteri de 37% la Bursa


Cresterea numarului investitorilor si a portofoliilor a fost determinata in principal de revenirea pietei de capital din Romania, odata cu inversarea trendului pe bursele mature externe. Indicele general al bursei, BET-C, a crescut anul trecut cu 37,3%, in timp ce la nivelul capitalizarii piata a avansat cu 75,2%, sau cu 34,373 miliarde lei. Valoarea de piata a companiilor a urcat, astfel, de la 45,701 miliarde lei la 80,074 miliarde lei. Cotatiile actiunilor SIF-urilor au avansat anul trecut in medie cu 90,33%, iar cele mai lichide zece titluri au dus indicele BET cu 61,68% peste nivelul de la sfirsitul anului 2008. Pina in prezent, Fondul a colectat pentru compensarea investitorilor 11,2 milioane lei, bani care au fost plasati in proportie de 99% in titluri de stat, certificatele de trezorerie cu discount cu scadente la sase luni si un an, precum si obligatiuni de tip branchmark cu maturitate intre 3 si 5 ani. Depozitele la termen negociate cu bancile reprezinta 1% din totalul plasamentelor, cu o expunere pentru fiecare institutie de credit de maxim 10% din volumul total al resurselor. La finele anului trecut, Fondul avea 96 de membri, comparativ cu 104 la 31 decembrie 2008. Numarul firmelor de brokeraj a scazut de la 71 la 63, unele fiind inchise. Activitatea a trei SSIF-uri a fost preluata de bancile mama. Institutiile de credit inregistrate la Fondul de Compensare a Investitorilor a crescut de la 13 la 15. Totodata, au iesit dn piata doi administratori de investitii, numarul acestora ajungind de la 20 la 18. Pentru asigurarea resursele financiare necesare platii eventualelor compensatii si pentru functionarea Fondului, membrii sint obligati sa plateasca la inscriere o contributie initiala si, ulterior, un tarif anual. Astfel, investitorii nu contribuie direct la constituirea resurselor Fondului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.