Economic

Taxa fast food ar putea lasa fara locuri de munca 36.000 de persoane

Ziarul de Vrancea
2 feb 2010 226 vizualizări
Patronatele din domeniul alimentatiei sustin ca odata cu introducerea taxei produsele se vor scumpi cu 20%

Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului la alimente, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara, potrivit reprezentantilor patronatelor. Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, ieri, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca pretul alimentelor ar creste in medie cu peste 20%, dar vor fi produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%. La rindul sau, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane. "Suma care se doreste a fi incasata prin aceasta taxa de catre Ministerul Sanatatii este in jurul a un miliard de euro. In anul 2008, cifra de afaceri a intregii industrii alimentare a fost de 11,3 miliarde de euro, iar in 2009, aceasta a scazut la 10 miliarde, incluzind vinul, berea, apele minerale si importurile. Daca le-am scadea pe acestea, cifra impozabila ar fi de circa 8 miliarde de euro", a spus Minea ieri, intr-o dezbatere publica pe tema taxei fast-food. El a adaugat ca termenul fast-food nu poate fi definit exact, iar taxa va fi una care va afecta intreaga industrie alimentara. Taxa pe fast-food va fi perceputa incepind cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmind sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective. Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in aceasta categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume. Potrivit presedintelui Romalimenta, toate brinzeturile, smintina, laptele si untul au continut crescut de sare, precum si toate produsele din industria carnii. Continut crescut de zahar se regaseste in compoturi, dulceturi, miere si o mare parte din fructe. "Este posibil ca Romania sa deregleze artificial pretul alimentelor printr-o indee pe care Ministerul Sanatatii o considera novatoare. Toate taxele inseamna cresteri de preturi care vor fi suportate de catre populatie", a mai spus Minea. Totodata, Dragos Frumosu a avertizat ca majorarile de preturi vor conduce la scaderi ale consumului, ceea ce va avea ca efect reduceri de personal in industria alimentara. "Se doreste transformarea Romaniei dintr-o tara producatoare de alimente intr-o tara importatoare", a afirmat Frumosu. La rindul sau, si Sorin Chelmu, secretar general adjunct in Ministerul Agriculturii, prezent la dezbatere, considera ca noua taxa ar putea avea ca efect majorarea pretului alimentelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.