Economic

BNR injecteaza sase miliarde de lei pe piata pentru a taia din elanul leului

Ziarul de Vrancea
26 ian 2010 581 vizualizări
Banca Nationala a Romanei (BNR) a realizat luni prima operatiune de tip repo din acest an, prin intermediul careia a injectat 6,066 miliarde de lei in piata interbancara, la o dobinda de 7,5%, egala cu rata de politica monetara.

Suma a fost atrasa de noua institutii de credit, iar scadenta depozitelor este peste o saptamina, pe 1 februarie. Bancile comerciale au afisat luni dobinzi de 7,45 - 7,95% pentru depozitele cu scadenta la o zi, mai mult decit dublul valorilor practicate vineri, de 3,17 - 3,67%, intrucit a inceput noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii. Ratele la depozitele cu scadenta pe o saptamina au ramas neschimbate, la 7,7 - 8,2%. In urma operatiunii repo, dobinzile pentru scadenta de o zi au scazut la 7 - 7,5%. "Este prima zi a perioadei de rezerva, iar dobinzile au crescut seminificativ fata de vineri. Totusi, piata nu avea neaparata nevoie de lichiditate, obiectivul bancii centrale fiind sa tinteasca paritatea leu/euro, intrucit considera ca leul este prea apreciat", a afirmat un dealer. Leul s-a apreciat in prima parte a sedintei de luni, in linie cu valutele din regiune, iar BNR a afisat un curs de schimb de 4,1252 lei/euro, cu 1,3 bani sub paritatea calculata vineri, de 4,1382 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au atins un minim de 4,1200 - 4,1220 lei/euro. Cea mai recenta operatiune de tip repo a fost realizata de catre BNR pe 29 decembrie 2009, cind banca centrala a imprumutat bancile comerciale cu 9,472 miliarde de lei, la o dobinda de 8% pe an, egala cu rata de politica monetara din acea perioada.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.