Economic

Pesimismul romanilor fata de evolutia economiei a urcat ingrijorator

Ziarul de Vrancea
26 ian 2010 495 vizualizări
Studiul Eurobarometru arata ca numai 47% dintre romani sint multumiti de propria viata, in timp ce la nivelul UE27, nivelul de satisfactie este de 78%.

Romanii sint printre nemultumitii din UE, arata un studiu Eurobarometru prezentat ieri, care indica o crestere a pesimismului cetatenilor din Romania in ceea ce priveste economia nationala, situatia locurilor de munca, asteptarile de la propria viata si situatia gospodariei. Studiul Eurobarometru 72 realizat in luna noiembrie 2009 si prezentat, ieri, la Bucuresti, arata ca 47% dintre romani sint multumiti de propria viata, in timp ce la nivelul UE27, nivelul de satisfactie al cetatenilor fata de propria viata este de 78%. Studiul ii arata pe romani in categoria pesimistilor atit in ceea ce priveste evaluarile situatiei economice interne cit si in privinta asteptarilor privind "mersul lucrurilor" in urmatoarele 12 luni. Potrivit Eurobarometrului, in luna noiembrie procentul romanilor care considera ca economia nationala merge mai putin bine decit media inregistrata la nivelul UE a ajuns la 88%, in crestere cu 13% fata de rezultatul din iunie 2009. De asemenea studiul a indicat in perioada iunie- noiembrie o crestere cu 10 procente, de la 78% la 88%, a celor care cred ca situatia locurilor de munca din Romania este mai putin buna comparativ cu celelalte state membre. Pesimismul romanilor in ceea ce priveste situatia interna a crescut intre iunie si noiembrie 2009, de la 23 la 29% in privinta asteptarilor privind viata in general, de la 41 la 45% privind situatia economica interna si de la 26 la 31%in ceea ce priveste situatia financiara a gospodariei. De asemenea, pesimismul romanilor a crescut, din iunie pina nin noiembrie 2009 cu 9 procente, de la 44 la 53%, in ceea ce priveste situatia locurilor de munca din tara si de la 15 la 21% in privinta propriului loc de munca. Criza economica nu a afectat insa increderea pe care o au romanii in institutiile europene. Dimpotriva, in Romania a crescut nivelul de incredere al populatiei in Comisia Europeana cu 5%, de la 53 la 58% dar si in Banca Centrala Europeana (de la 47 la 51%). Totusi, institutia europeana in care romanii au cea mai mare incredere este Parlamentul European (65%). Totodata, studiul arata ca principalele masuri pentru iesirea din criza favorizate de romani pentru a fi adoptate de Uniunea Europeana privesc sustinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor, investitiile in infrastructura si in educatie.


,b>The Economist se arata optimist cu Romania


Investitiile straine directe in Romania au scazut la jumatate in 2009, de la 13 miliarde dolari la 6 miliarde dolari, dar vor creste la 8 miliarde de dolari in acest an si la 11 miliarde dolari in 2011, potrivit unei prezentari a Economist Corporate Network, parte a grupului The Economist. Economist Corporate Network estimeaza pentru acest an o crestere a PIB de circa 1%, dupa un declin de peste 7,4% anul trecut, in contextul in care si cresterea economica din zona euro va ramane fragila, iar cererea pe principalele piete de export pentru Romania se va plasa in continuare la un nivel redus. "Inasprirea politicii fiscale va descuraja cheltuielile bugetare, iar consumul privat va fi constrans de nivelul ridicat al somajului. Relansarea economica se va consolida incepand din 2011, cand este estimata o crestere de 3,5%, sustinuta de reveniri mai puternice in statele din vestul Europei", mai arata The Economist. Totodata, analistii noteaza ca deficitul de cont curent a inregistrat o ajustare puternica, de la 12,4% din PIB in 2008 la circa 4,5% anul trecut, si anticipeaza ca se va plasa la acelasi nivel si in 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.