Economic

Gigantii energetici, in linie dreapta

Ziarul de Vrancea
25 ian 2010 584 vizualizări
Proiectul constituirii celor doua companii din energie este finalizat si ar putea fi aprobat astazi de Guvern

Proiectul de act normativ privind constituirea celor doua companii nationale in sectorul energetic a fost finalizat si poate fi aprobat in sedinta de luni a Guvernului, au declarat surse oficiale. "Documentul care infiinteaza cele doua companii, discutat si in sedinta CSAT, este finalizat si poate fi aprobat luni de Guvern", au aratat sursele. Guvernul se reuneste astazi in sedinta, avind ca tema principala de discutie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitara in sectorul bugetar. Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat, joi, ca proiectul de infiintare a celor doua societati energetice nationale, Electra si Energetica, a fost prezentat, joi, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) si va intra in dezbatarea Guvernului saptamina viitoare. Autoritatile vor sa reorganizeze sistemul energetic prin comasarea in doua entitati a celor mai importante companii de productie a electricitatii si de extractie a carbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Surse oficiale au declarat, la 8 ianuarie, ca Guvernul a decis sa amine avizarea celor doua companii, dupa ce ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a solicitat MECMA sa opereze o serie de modificari de natura juridica in actul normativ care infiinteaza cele doua entitati. Potrivit ultimei forme a proiectului prezentata recent de MEDIAFAX si care este semnata de toti ministrii implicati, inclusiv de ministrul Justitiei, prima companie nationala, denumita Electra, va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Rimnicu Vilcea, Sibiu si Tirgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In urma proceselor de divizare si fuziune, Hidroelectrica isi inceteaza existenta. A doua companie nationala, denumita Energetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.