Economic

Perceptia privind economia Romaniei s-a imbunatatit neasteptat

Ziarul de Vrancea
23 ian 2010 553 vizualizări
Perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a avut in ianuarie cea mai spectaculoasa imbunatatire din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Indicele ZEW care urmareste asteptarile analistilor a consemnat, in cazul Romaniei, o crestere de 25,7 de puncte, la 64,4 puncte. Romania a ajuns astfel pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est in functie de estimarilor specialistilor pentru urmatoarele sase luni. Perceptia situatiei actuale a economiei romanesti a consemnat de asemenea o imbunatatire consistenta, de 17,4 puncte, la -58,6 puncte, potrivit studiului realizat de ZEW in colaborare cu grupul financiar austriac Erste. Totodata, 60,5% dintre expertii consultati se asteapta la reducerea dobinzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei in urmatoarele sase luni. Banca centrala a redus, in prima sedinta de politica monetara din 2010, dobinda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. Asteptarile privind economia in Europa Centrala si de Est in urmatoarele sase luni au avansat cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte, in timp ce perceptia actuala a urcat cu 13,1 puncte, la -34 puncte. Indicatorul ZEW la sase luni s-a imbunatatit si pentru zona euro in luna ianuarie, respectiv cu 6,7 puncte, la 62,7 puncte, iar situatia prezenta este evaluata la -29,3 puncte, reprezentind o imbunatatire de 5,4 puncte fata de decembrie. Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrala si de Est, respectiv Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.