Economic

BERD vede o crestere de 1,3% in Romania anul acesta

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 502 vizualizări
Revenirea economiei va fi incetinita de inasprirea politicilor fiscale

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,3% in 2011, dupa ce a revizuit estimarea privind avansul PIB din acest an, de la 1% la 1,3%, nivel anticipat si de Fondul Monetar International. Pentru 2009, BERD arata ca economia Romaniei a scazut cu 7%, comparativ cu declinul de 8% previzionat in luna octombrie a anului trecut. Totodata, BERD estimeaza ca Romania a inregistrat in trimestrul patru al anului trecut o scadere a PIB de 6,1% si ca economia va urca in ultimele trimestre din 2010 si 2011 cu cite 2,8%. "Revenirea in Romania si Bulgaria va fi probabil incetinita de inasprirea fiscala", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale. Pentru Bulgaria, BERD a revizuit prognoza privind evolutia PIB in acest an de la o contractie de 1,5% la stagnare, dupa o scadere de 4,8% in 2009, si anticipeaza ca economia va avansa cu 2,7% in 2011. "Dupa o contractie a PIB-ului real cu circa 6% in 2009, BERD estimeaza in prezent o crestere economica medie pentru regiune (care include 30 de state din centrul Europei pina in centrul Asiei, inclusiv Turcia - n.r.) de 3,3% in 2010, comparativ cu nivelul de 2,5% anticipat in octombrie 2009. Pentru 2011, BERD estimeaza o crestere economica pentru regiune de 3,8%", se mentioneaza in comunicat. BERD arata ca revizuirea in urcare a estimarii privind cresterea economica a regiunii a fost determinata de performantele mai bune decit s-a anticipat a patru mari economii, respectiv Polonia, Turcia, Rusia si Kazahstan, sustinute de evolutia preturilor marfurilor si de reluarea fluxurilor de capital catre marile state cu economii emergente. "Revenirea economiei din regiune ramine fragila, dar inregistreaza variatii mari intre state. Revenirea globala va sustine cresterea regionala, dar factorii locali vor avea o influenta negativa", a declarat, in comunicat, economistul-sef al BERD, Erik Berglof. Pentru Europa de Sud-Est, regiune care include si Romania, BERD estimeaza ca economia a scazut cu 5,4% in 2009, dar a dublat previziunea de crestere a PIB pentru 2010, la 1,2%, si anticipeaza pentru anul viitor un avans de 2,6%. Europa de Sud-Est cuprinde Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia. Cresterea economica luata in calcul pentru bugetul pentru 2010 a fost revizuita in urcare in luna decembrie, de la 0,5% la 1,3%, Guvernul si Fondul Monetar International convenind asupra noii estimari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.