Economic

Concedierile colective se anunta cu 30 de zile inainte

Daniel Garleanu
20 ian 2010 491 vizualizări
In judet se pun la bataie 182 de joburi vacante, cele mai multe la masina de cusut

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca atentioneaza ca agentii economici au obligatia sa anunte disponibilizarile colective cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De asemenea, angajatorii sint obligati sa acorde preaviz conform prevederilor Codului Muncii si/sau ale contractului colectiv de munca angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati. Aceste masuri au menirea sa combata somajul si sa previna efectele sociale nefavorabile ale concedierilor. Totodata, AJOFM face un apel si catre agentii economici care sint pusi in situatia sa recurga la concedieri curente pentru ca acestea pot influenta limitele bugetare aprobate. "Pentru o corecta fundamentare a necesarului de fonduri din bugetul asigurarilor pentru somaj, solicitam agentilor economici sa ne comunice in timp util si situatiile de disponibilizari care nu fac obiectul concedierilor colective, disponibilizarile curente", transmite AJOFM. Masurile sint reglementate de Legea 76/2002 si nu fac decit sa sprijine activitatea Agentiei care este obligata sa ii preia pe cetatenii ramasi fara loc de munca. De la inceputul anului si pina in prezent, AJOFM a contorizat 112 angajati care isi vor pierde locul de munca. Doi dintre angajatori au recurs la concediere colectiva pentru 80 si respectiv 12 persoane. Totodata, AJOFM a identificat pentru perioada 20-27 ianuarie un numar total de 182 de locuri vacante in judet. Oferta este ocupata peste trei sferturi de posturile libere din confectii, 148 de locuri. Joburile sint pentru tehnician proiectant textile, tehnician in industria textila, croitor, confectioner-asamblor articole din textile si muncitor necalificat. Totodata, in oferta se gasesc si locuri vacante pentru subinginer metalurgist, controlor calitate, agent comercial ori amanetar. Cei care au calificare in meserii ca forjor, fochist sau gaterist pot gasi si ei un loc de munca liber. De asemenea, cetatenii interesati de un loc de munca peste hotare pot alege sa lucreze in Germania, Danemarca, Belgia si Spania, preponderent in domeniul medical. Spania in schimb oferteaza 200 de posturi in agricultura. Vrincenii care vor aplica pentru un job extern vor fi nevoiti sa treaca prin mai multe filtre pina sa ajunga la serviciu. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.