Economic

Consultanta se transforma in Camera Agricola in ograda lui Oprisan

Ciprian Fânaru
21 ian 2010 1447 vizualizări
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola se transforma in Camera Agricola si trece in subordinea Consiliului Judetean u hotarirea de guvern trebuie pusa in aplicare pina la 30 ianuarie u unde este componenta fermierilor in camera agricola? , se intreaba Ion Rosu, seful OJCA

Cu mai putin de zece zile inainte sa fie pusa in aplicare, hotarirea de guvern prin care centrele locale de consultanta agricola se transforma in Camere agricole locale exista si pune pe ginduri angajatii bugetari din domeniu. Hotarirea 1609 a fost adoptata din 16 decembrie 2009. Potrivit acesteia, infiintarea camerelor agricole se face prin reorganizarea oficiilor de consultanta agricola, care dispar. Personalul camerelor agricole judetene se constituie din personalul existent la oficiile/centrele de consultanta agricola judetene ce se considera transferat in interesul serviciului sau, dupa caz, preluat. Terenurile agricole aflate in administrarea oficiilor trec in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, pe baza de protocol de predare-preluare. Printre atributiile principale ale camerelor agricole judetene se numara furnizarea de formare profesionala de specialitate, in colaborare cu institutiile specializate, publice sau private, informarea si consultanta agricola pentru lucratorii din domeniile agriculturii si conexe, sprijinirea organizarii si consolidarii formelor asociative si a filierelor pe produs. Alte atributii importante sint asigurarea asistentei tehnice la intocmirea documentatiei privind accesarea fondurilor europene, acordarea de sprijin financiar din fonduri nationale sau europene, organizarea de seminarii, simpozioane, tirguri, expozitii si manifestari stiintifice de profil, implicare in promovarea produselor si serviciilor din domeniile agriculturii si conexe, inclusiv a produselor locale si a celor ecologice. La articolul 6 e specificat faptul ca "atributiile suplimentare, conducerea, structura organizatorica si statele de functii ale camerelor agricole judetene sint aprobate prin hotariri ale consiliilor judetene, cu respectarea legislatiei in vigoare". Potrivit actului normativ, tot Consiliul Judetean e cel care aproba structura serviciilor specifice prin care se constituie veniturile proprii ale camerelor agricole judetene, cuantumul tarifelor, precum si modalitatile de incasare si utilizare a fondurilor. Agentia Nationala de Consultanta Agricola asigura coordonarea tehnico-metodologica a camerelor agricole judetene. La dispozitiile finale, se mentioneaza ca "pina la data incheierii protocoalelor de predare-preluare intre oficiile/centrele de consultanta agricola judetene si al municipiului Bucuresti si camerele agricole judetene, activitatea se desfasoara de structurile organizatorice existente". Ramine de vazut daca povara preluarii camerelor cu pricina va fi pe placul consiliilor judetene, chiar daca anterior reprezentantii ministerului de resort afirmasera ca statul va finanta camerele agricole doar in primii ani de activitate si numai pina la nivel judetean. Preventiv sau nu, in perspectiva descentralizarii, inainte de anul nou, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, a trimis felicitari nominale tututor angajatilor din institutiile agricole din judet.

Fermierii au fost sariti din schema

Personalul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea lucreaza in aceste zile si pregateste protocolul de transfer. Cit despre trecerea angajatilor din teritoriu ai Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea la viitoarele camere agricole, totul a ramas la nivel de intentie si zvon. La fel si ultima astfel de informatie care circula pe holurile institutiei, care "da" transferat numai sectorul vegetal. "Hotarirea a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 30 decembrie 2009. OJCA se transforma in camere agricole prin reorganizare, acestea devenind institutii publice descentralizate, cu personalitate juridica, in subordinea CJ si sub coordonarea ANCA, spre deosebire de modul actual de lucru al Consultantei. Tot personalul, inclusiv cel din teritoriu, va trece la CJ, considerindu-se transfer in interes de serviciu, iar finantarea se face din venituri proprii si subventii de la buget. Ar mai fi totusi un singur lucru, o intrebare la care mi-as dori sa aflu raspunsul. Unde este componenta fermierilor in camera agricola?", chestioneaza ing. Ion Rosu, directorul coordonator al OJCA Vrancea. (C. FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.