Economic

Moody's: Recesiunea din Romania este aproape de sfirsit

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 476 vizualizări
Analistii agentiei de rating si-au imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010, la 2,3% de la 1,2% anterior

Agentia de rating Moody\'s si-a imbunatatit estimarile legate de cresterea economiei romanesti anul acesta, la 2,3%, fata de prognoza din luna octombrie 2009, de 1,2%, asteptindu-se anul acesta la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, usor sub estimarea anterioara, de 6,4% din PIB. "Datele macroeconomice sugereaza ca recesiunea este aproape de sfirsit, iar Moody\'s crede ca economia isi va relua cresterea in trimestrul al doilea din 2010. Exporturile s-au stabilizat, iar lichiditatea la nivel intern s-a imbunatatit in ultimele luni, ceea ce ar trebui sa sustina recuperarea economiei mai tirziu in acest an", se arata in ultimul raport al agentiei de evaluare financiara. Cu toate acestea, analistii Moody\'s se asteapta ca economia romaneasca sa se miste "lent pentru citiva ani", din cauza unei cresteri mai temperate in majoritatea economiilor europene si pe fondul unei cresteri slabe a creditului. In privinta deficitului de cont curent, agentia de rating prognozeaza pentru Romania o ajustare de pina la 3,5% din PIB la finalul acestui an. De asemenea, Moody\'s a clasificat puterea financiara guvernamentala ca "medie", ca urmare a mixului dintre povara mica a datoriei publice si a unui cadru fiscal fragil. Conform estimarilor agentiei de evaluare financiara, datoria publica va ajunge la finalul lui 2010 la 27,4% din produsul intern brut (PIB). "Cu toate ca venitul mediu ramine cu mult sub media zonei euro, acesta a crescut semnificativ in ultimii zece ani, iar integrarea din ce in ce mai puternica pe partea institutionala, financiara si a comertului in Europa ar trebui sa sprijine convergenta reala pe termen lung", se mai arata in raport.


Presiuni mai mari din partea FMI si UE


Moody\'s mai considera ca FMI si UE vor avea pretentii mai mari din partea Romaniei in 2010, dupa ce anul trecut au fost "remarcabil de toleranti" in fata progresului lent al tarii, si vor mentine o presiune constanta asupra guvernului pe toata perioada acordului extern pentru realizarea de reforme. "Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au fost remarcabil de toleranti in fata progresului lent de pina acum, dar Moody\'s considera ca vor deveni mai severi in 2010", se arata in analiza agentiei de rating. De asemenea, cele doua institutii vor mentine "cel mai probabil" o presiune constanta asupra guvernului pentru a face reforme pe toata perioada acordului extern al Romaniei, sustin analistii Moody\'s. "Volatilitatea politica din Romania deseori impiedica reforme importante si duce la politici fiscale populiste. Prin urmare, ocazia imbunatatirii politicii fiscale si posibilitatea reluarii reformelor structurale si a unui cadru macroeconomic mai stabil au crescut acum ca alegerile parlamentare de la finalul lui 2008 si cele prezidentiale de la sfirsitul lui 2009 au trecut", arata analiza agentiei de evaluare financiara. In acelasi timp, agentia noteaza ca alegerile prezidentiale nu au reusit sa elimine instabilitatea "care a invadat mediul politic din Romania in ultimii doi ani".

(POZA: fabrica_zapatos1.jpg) LEGENDA: Analistii Moody\'s se asteapta ca economia romaneasca sa se miste "lent pentru citiva ani"



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.