Economic

Avem cei mai multi angajati la limita saraciei din UE

Ziarul de Vrancea
18 ian 2010 587 vizualizări
Cea mai mica rata de intrare in saracie a persoanelor angajate este in Cehia

Rata riscului de saracie pentru persoanele care aveau un loc de munca din Uniunea Europeana a fost in 2008 cea mai ridicata in Romania, de 17%, in timp ce in UE media era de numai 8%, potrivit statisticii publicate ieri de Eurostat. Cea mai mica rata de intrare in saracie a persoanelor angajate era in Cehia, de 4%. Totodata, Romania avea in 2008 cel mai mare risc de expunere a copiilor sub 17 ani la saracie din Uniunea Europeana, de 33%, fata de o medie de 20% pe ansamblul UE, precum si al doilea risc de intrare in saracie a populatiei in ansamblu. Astfel, potrivit datelor biroului european de statistica, 23% dintre romani erau afectati de lipsuri materiale, fata de o medie de 17% pe ansamblul Uniunii Europene. Cea mai mare rata de risc de saracie - care ia in calcul numarul persoanelor care traiesc in apropierea pragului de saracie raportat la intreaga populatie - a fost inregistrata in Letonia, de 26%. Pe locul al treilea a fost Bulgaria, cu 21%, urmata de Grecia, Spania si Lituania, cu cite 20% fiecare. In schimb, cele mai mici riscuri de saracire erau raportate in Cehia (9%), Olanda si Slovacia (11% fiecare), Danemarca, Ungaria, Austria, Slovenia si Suedia (cite 12%). In UE, rata riscului de saracie s-a mentinut stabila dupa 2005, cu variatii intre 16% si 17%. Eurostat precizeaza ca riscul de saracie este un indicator relativ, iar criteriile de stabilire a pragului saraciei variaza semnificativ de la o tara la alta. In 20 din cele 27 de state membre, rata riscului de saracie pentru copiii sub 17 ani era mai mare decit pe ansamblul populatiei. Dupa Romania, unde aproape o treime din copii erau expusi acestui risc, s-a situat Bulgaria, cu 26%, urmata de Italia si Letonia, cu cite 25%, in timp ce ratele cele mai scazute au fost inregistrate in 2008 in Danemarca, de 9%, Slovenia si Finlanda, de cite 12%. Virstnicii de cel putin 65 ani sint categoria cu cel mai mare risc de intrare in saracie. In Romania, rata riscului pentru acestia este de 26%, in timp ce in UE rata medie este de 19%. Cele mai mari rate au fost inregistrate in Letonia (51%), Cipru (49%) si Estonia (39%). In schimb, cele mai mici au fost in 2008 in Ungaria (4%), Luxemburg (5%) si Cehia (7%). Jumatate din populatia Romaniei nu beneficia de diverse bunuri materiale esentiale in 2008, putin sub nivelul din Bulgaria, de 51%. Acestia nu aveau posibilitatea sa faca fata unor cheltuieli neasteptate, sa plateasca un concediu de o saptamina, sa ramburseze credite, nu aveau posibilitatea sa puna pe masa cel putin un fel de mincare cu carne la doua zile, nu-si puteau mentine un grad de caldura adecvat in locuinta, nu aveau o masina de spalat, un televizor color, un telefon sau o masina. Media in UE era de 17%. Cele mai mici rate ale lipsurilor materiale erau inregistrate in Luxemburg (4%), precum si in Olanda si Suedia (cu cite 5%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.