Economic

Cum vor fi afectate lefurile de la stat de salarizarea unica

Ziarul de Vrancea
18 ian 2010 597 vizualizări
Salariile bugetarilor vor fi stabilite doar prin legi sau hotariri de Guvern

Stabilirea salariilor personalului bugetar se va face doar prin legi sau hotariri ale Guvernului si nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de munca sau alte acte, potrivit proiectului de Hotarire privind aplicarea legii salarizarii unice. Articolul 9 din proiectul de hotarire privind aplicarea legii unice prevede ca in sistemul de salarizare al personalului din sectorul bugetar, drepturile salariale sint stabilite doar prin lege sau, in cazurile in care legea prevede in mod expres, prin hotariri ale Guvernului, iar la stabilirea salariilor personalului bugetar nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele colective/individuale de munca sau alte acte, decit legi sau hotariri ale Guvernului. De asemenea, prin contractele colective si individuale de munca, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natura salariala care exced prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009. In ce priveste personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, documentul prevede ca acesti angajati isi pastreaza in anul 2010 salariul de baza si alte drepturi de natura salariala avute in luna decembrie 2009.


Sporul de vechime, inclus in salariul de baza


Aliniatul 2 din primul articol al proiectului de hotarire prevede ca la functiile de executie, unde s-a redus numarul de grade sau trepte profesionale, reincadrarea personalului ale carui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesionala imediat urmatoare celei eliminate, iar salarizarea se face cu mentinerea salariilor avute la 31 decembrie 2009. Proiectul mai prevede ca personalul care ocupa functii de conducere va fi reincadrat pe unul din cele doua grade, respectiv, in cazul functionarilor publici, pe una din cele doua trepte. "Incepind cu luna ianuarie 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi pastreaza salariul, solda sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare brut/bruta avute la aceasta data, fara a fi afectate masurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009 prevazute de Legea 329/2009", se arata in document. Potrivit proiectului, in salariile de baza ale functiilor de executie si ale functiilor de conducere este cuprins, in toate cazurile, sporul de vechime in munca, in cuantumul avut in luna decembrie. "In situatia in care in cursul anului personalul de conducere si executie indeplineste conditiile pentru trecerea intr-o alta transa de vechime se acorda gradatia corespunzatoare transei de vechime prin aplicarea procentului la salariul de baza avut in luna decembrie 2009", se arata in document.


Baza, la nivelul inregistrat in 31 decembrie 2009


O alta prevedere din proiectul de act normativ se refera la salariul de merit, care se include in salariul de baza al persoanelor care au beneficiat de acest drept in luna decembrie a anului trecut pe o perioada de cel mult un an de la data stabilirii acestuia in anul 2009, dar, din 2010 acest drept nu se mai stabileste. In ce priveste reincadrarea personalului didactic din invatamint, aceasta se face luind in calcul salariile de baza la data de 31 decembrie 2009. "In toate cazurile in care drepturile salariale determinate in conformitate cu prevederile art. 30 din Legea Cadru nr. 330/2009 si ale art.2 si alin.(1) si (2) al art.9 din prezenta hotarire sint mai mici decit cele stabilite prin legi sau hotariri ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009, se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa compenseze diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Aceasta suma se include in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare, dupa caz, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala care se stabilesc in functie de acestea", prevede documentul.


Proiectul ar putea fi adoptat miercuri


Hotarirea de Guvern prin care sint stabilite modalitatea de plata a salariilor in 2010 si acordarea unor indemnizatii care sa compenseze sporurile ar putea fi adoptata in sedinta Executivului de miine, a declarat ieri, dupa discutiile cu partenerii sociali, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Secretarul de stat a explicat ca hotarirea de Guvern aduce o serie de precizari privind aplicarea Legii unice de salarizare in sistemul bugetar, deoarece "au existat interpretari diferite". Acesta a aratat ca actul normativ prevede si faptul ca autoritatile locale (agentiile de prestatii sociale si directiile finantelor publice teritoriale) sint imputernicite sa acorde sprijin si sa verifice cum se fac incadrarile, in conditiile in care destul de multi ordonatori de credite au avut probleme in aplicarea legii. Secretarul de stat a mai spus ca a discutat cu partenerii sociali si referitor la propunerea de acordare a unor sume compensatorii care sa duca la aceleasi drepturi salariale ca in decembrie 2009. Mocanu a subliniat ca proiectul de act normativ, pe care l-ar putea prezenta in sedinta de miercuri, cuprinde prevederi pentru intreg sistemul bugetar, nu doar pentru anumite domenii, si ca nu cuprinde masuri de disponibilizare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.