Economic

Vrincenii au incheiat anul cu datorii bancare

Doina Ganea
18 ian 2010 472 vizualizări
Restantele vrincenilor la banci au ajuns in decembrie la peste 54 milioane lei, in crestere fata de luna anterioara u totusi, pe timp de criza, vrincenii sint mai chibzuiti cu banii

Statistica Bancii Nationale arata o crestere a restantelor la creditele contractate de vrinceni. La inceputul lunii decembrie 2009 se inregistra o crestere a valorii restantelor la creditele contractate in lei si in valuta pina la peste 54 milioane lei. Potrivit BNR, cele mai mari restante au fost inregistrate la creditele in lei, cu o valoare totala de 33 milioane lei. De asemenea, valoarea in lei a restantelor la creditele contractate in valuta a crescut la 21,5 milioane lei. BNR arata o crestere a valorii creditelor in lei care trebuie achitate institutiilor bancare. Daca in decembrie 2008 valoarea creditelor curente in lei era de 889,6 milioane lei, la inceputul lunii decembrie aceasta a scazut la 888 milioane lei. Cele mai mari datorii apartin agentilor economici, in valoare de 475 milioane lei, in timp ce populatia era datoare cu 409 milioane lei, din care 391 milioane lei numai pentru creditele de consum. Tododata, BNR anunta ca daca la finele lui 2008 vrincenii aveau credite in valuta in valoare de 747,2 milioane lei, la inceputul lunii decembrie 2009, vrincenii datorau 779,9 milioane lei la creditele contractate in valuta. Cele mai mari sume in valuta trebuie platite de catre populatie, cu credite in valoare de 505,3 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind tot la creditele pentru consum, respectiv 356,4 milioane lei. Totodata, vrincenii au demonstrat in aceeasi perioada ca pot sa faca si economii, atit in lei cit si in valuta. Potrivit BNR, valoarea totala a economiilor vrincenilor aflate in institutiile bancare depaseste un miliard de lei, mai exact 1.180 milioane lei. In decembrie 2008, vrincenii aveau la banci depozite in valoare de 729,11 milioane lei, iar la inceputul lui decembrie 2009 valoarea acestora ajunsese la 838,9 milioane lei. Depozitele si conturile in valuta ale vrincenilor se ridicau la inceputul lunii decembrie 2009 la 342,1 milioane lei, comparativ cu cele 263,18 milioane lei, aflate in conturi in luna decembrie 2008. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.