Economic

Fermierii si-au clarificat problemele cu teledetectia

Ciprian Fânaru
14 ian 2010 670 vizualizări
Sute de agricultori din Vrancea, cuprinsi în controlul de teledetectie, ar fi putut pierde subventiiledin cauza ca nu se prezentasera la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru clarificarea situatiei u echipele de inspectori APIA trimise pe teren au ajuns ieri la finisul rezolvarii cazurilor, cu exceptia a patru situatii speciale

Apelurile facute de conducerea APIA Vrancea catre toti fermierii notificati ca acestia sa se prezinte la centrele de care apartin si sprijinul autoritatilor locale in vederea mobilizarii fermierilor au dat roade. Reamintim ca, potrivit legislatiei europene si nationale, acordarea sprijinului financiar pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. Potrivit APIA, neconcordantele au fost de doua feluri: fie s-a facut in mod eronat identificarea parcelelor, fie s-a constatat absenta culturii mentionate de catre fermier in cererea de plata. In cazul controlului prin teledetectie era important ca amplasarea parcelei sa fie exact in locul prevazut in acte si sa fie cultivata cu planta declarata de fermier. Mai precis, daca in urma controalelor prin teledetectie ies la iveala neconformitati, oamenii sint notificati sa probeze ca folosesc terenurile pentru care au depus cererile, trebuie sa prezinte titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de utilizare a terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere in participatiune, contractul de inchiriere. Totodata, cei notificati au prezentat acte care certifica tipul de cultura de pe suprafata declarata, eventuala polita de asigurare a culturii, procese-verbale de infiintare a culturii, adeverinta de la primarie ca au declarat in Registrul Agricol cultura respectiva, procese-verbale de receptie a culturilor sau orice alte documente care pot atesta cultura declarata, cum ar fi fotografiile. In cazul in care mai multi fermieri ar fi solicitat subventii pentru aceeasi suprafata, acestia puteau fi exclusi de la plata pina la solutionarea litigiului. Spre deosebire de situatia existenta in alte zone ale tarii, in Vrancea au fost doar putin peste o mie de cazuri in care agricultorii s-au "luptat" cu teledetectia si "asezarea in blocul fizic". Fermierii cu probleme au provenit din localitatile Dumitresti, Jitia, Chijdeni si Vintileasca, cinci echipe de inspectori lucrind pina ieri pentru rezolvarea cazurilor din aceste comune. "Astazi (ieri "" n.r.) am incheiat aceste controale si la Dumbraveni, unde mai existau probleme de clarificat. La nivel de judet mai avem patru cazuri nerezolvate, dar acestea sint mai speciale, in sensul in care o parte au decedat si nu cunoastem mostenitorii. Exista si un termen pina la care se vor face notificarile. Asa cum am promis, pina pe 13 ianuarie am incheiat actiunile. Cu cit se incheie mai repede controlul, cu atit vom putea incepe platile mai curind. Stiu ca in alte judete este vorba si de 2.000, 3.000 de oameni care trebuie sa vina la centrele APIA pentru clarificari, dar noi am terminat aceasta munca. Trebuie insa sa-i asteptam si pe colegii din celelalte judete sa finalizeze", ne-a spus Vasile Carnariu, directorul APIA Vrancea. Centrele locale APIA Vrancea sint la Focsani, Adjud, Panciu, Vidra, Dumbraveni si Nanesti. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.