Economic

Nerespectarea acordului cu FMI poate duce cursul peste 4,80 lei/euro

Ziarul de Vrancea
14 ian 2010 482 vizualizări
u FMI este singura protectie pe care Romania o are in fata unei caderi. Daca nu mai iei bani de la FMI, nu te mai imprumuta nimeni", sustine Christian Tegllund Blaabjerg, analist la Saxo Bank

Nerespectarea acordului cu FMI de catre Romania ar duce la o inrautatire a perceptiei investitorilor straini, care s-ar materializa in deprecierea leului pina la circa 4,80 lei/euro la finalul lui 2010, a declarat, ieri, analistul Saxo Bank, Christian Tegllund Blaabjerg. Astfel, estimarile Saxo Bank iau in calcul un nivel de 3,96 lei/euro peste o luna, de 4,10 lei/euro peste 3 luni si de 4,84 lei/euro peste 12 luni, fiind bazate preponderent pe evolutia perceptiei investitorilor, nu neaparat pe fundamente macroeconomice. "Acesta este scenariul nostru de baza, care ia in calcul o crestere a primei de risc pentru Romania, in cazul in care autoritatile nu respecta prevederile acordului cu FMI si Comisia Europeana. Solicitarile FMI sint realiste si trebuie ca Romania sa-si dea seama ca nu are multa putere de negociere, in conditiile in care se imprumuta de la FMI pentru ca alte tipuri de imprumuturi nu sint accesibile. Reformele solicitate de Fond sint necesare, este in discutie ritmul in care se fac. Cred ca este posibil ca Romania sa indeplineasca aceste conditii, dar este nevoie de vointa politica", a explicat Christian Tegllund Blaabjerg, strateg sef pentru pietele de capital la Saxo Bank. Pe de alta parte, el a spus ca nu exclude ca, in cazul in care acordul cu FMI este respectat, leul sa fie supus unor presiuni de apreciere, situatie in care cursul poate ajunge si la 3,60 lei/euro in urmatoarele 12 luni. "In prima parte a anului estimam ca apetitul pentru risc va creste, iar perceptia investitorilor se va imbunatati, tendinta care se va inversa in partea a doua a lui 2010, pe baza semnalelor dinspre economiile SUA si zonei euro, pe masura ce efectele stimulentelor fiscale se vor epuiza", a mai apreciat analistul Saxo. Christian Tegllund Blaabjerg a precizat ca estimarile facute de Saxo Bank nu iau in calcul elemente specifice pietei romanesti, cum ar fi regimul de curs flexibil controlat si capacitatea BNR de a interveni in piata valutara pentru a evita fluctuatii importante ale cursului de schimb. "Sint reticent fata de factorul politic din Romania. FMI este singura protectie pe care Romania o are in fata unei caderi. Daca nu mai iei bani de la FMI, nu te mai imprumuta nimeni", a spus economistul. Referitor la evolutia economiei, Saxo Bank prognozeaza o crestere a produsului intern brut al Romaniei cu 0,5% in 2010, dupa o contractie de 8,5% in 2009. La orizontul lui 2014, analistii Saxo Bank vad cresterea economica in Romania la 5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.