Economic

Averile mai mari de 500.000 de euro, impozitate suplimentar

Ziarul de Vrancea
14 ian 2010 705 vizualizări
Conform unui proiect de lege, impozitul anual asupra averii se va calcula in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinind copiilor minori

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 euro, conform agentiei MEDIAFAX. Prin aceasta initiativa legislativa, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinind copiilor minori. Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente sa plateasca impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate, iar cele nerezidente sa plateasca pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri. Pina la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizeaza in proiectul de lege. Sint impozabile in sensul vizat de propunerea legislativa: ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinind contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sint administratorii legali ai bunurilor acestora.


Cum este in alte tari


In expunerea de motive a propunerii legislative se precizeaza ca exista state europene care au introdus, in cadrul regimurilor lor fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice, astfel: Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro si cu rate de 0,55% - 1,80%; Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1%; Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit.

Impozitul este sustinut si de Vladescu

Contactat, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a precizat ca a fost deja atacat si se asteapta sa fie atacat in continuare de catre toti cei vizati de acest proiect de lege sau care au ceva de ascuns. El a aratat ca proiectul de lege pe care l-a elaborat include un principiu fundamental, cel al transperantei totale a averilor, dat de faptul ca, in lege, se prevede obligativitatea completarii, de catre toata lumea, a declaratiilor de avere. La rindul lui, saptamina trecuta, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a vorbit despre posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari, pentru cresterea veniturilor bugetare, insa a subliniat ca o astfel de masura este dificil de implementat, deoarece multi romani sint proprietari, desi "au un nivel economic scazut" "In Romania, spre deosebire de alte tari, se pare ca avem o emotie, in zona politica, sa impozitam proprietatile, mai ales ca o mare parte dintre locuitori sint proprietari de case si autoturisme, dar au un nivel economic foarte scazut", a afirmat Vladescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.