Economic

Obama sustine impunerea unui comision pe profiturile bancilor

Ziarul de Vrancea
13 ian 2010 455 vizualizări
Administratia Obama pregateste o masura ce vizeaza institutiile financiare si are scopul sa limiteze deficitul bugetar al SUA, prin crearea unei taxe asupra bancilor, in conditiile in care marile banci americane sint pe cale sa publice profituri record pentru 2009, scrie Les Echos.

Astfel, potrivit site-ului Politico, urmatorul buget de stat, care va fi prezentat in februarie, ar putea contine o noua taxa, respectiv un comision perceput de la banci. Aceasta solutie, care inca nu a fost finalizata, ar fi totusi preferata ideii unei taxe asupra bonusurilor ori uneia asupra tranzactiilor financiare. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat recent ca presedintele Barack Obama ar dori includerea in urmatorul buget a unei propuneri specifice prin care sa fie rambursate complet contribuabililor americani fondurile publice folosite pentru sustinerea bancilor. "Este obiectivul presedintelui", a spus Gibbs. Din toamna 2008, mai mult de 240 miliarde dolari au fost acordate pentru stabilizarea sistemului financiar din SUA. Politica Rezervei Federale, constind in rate scazute ale dobinzii cheie si programe de sustinere, care a dus la cumpararea unor active de miliarde dolari, a fost favorabila bancilor. De exemplu, Goldman Sachs ar urma sa anunte un profit de 12 miliarde dolari pentru exercitiul financiar 2009. Bonusul mediu pe angajat al acestei banci ar ajunge la 595.000 dolari. Procurorul New York-ului, Andrew Cuomo, a cerut luni informatii despre remuneratiile acordate in 2009 de catre opt mari banci care au primit fonduri publice. Cuomo vrea sa verifice ca nu au avut loc fraude si ca bonusurile au fost prezentate corect opiniei publice si actionarilor. "Wall Street-ul nu intelege intotdeauna situatia", a precizat Gibbs.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.