Economic

Incep dobinzile sa faca pasi inapoi?

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 507 vizualizări
Finantele reusesc sa se imprumute mai ieftin

Guvernul a imprumutat ieri 1,34 miliarde lei la o dobinda medie de 9,24% u un randament mai mic nu a mai fost platit de Ministerul de Finante din 21 februarie 2008



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vindut ieri titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,343 miliarde lei (325 milioane euro), cu 34,3% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu in scadere de 9,24% pe an, minim de aproape doi ani, potrivit datelor bancii centrale. Un randament atit de mic nu a mai fost platit de MFP din 21 februarie 2008, cind Finantele au platit un randament de 8,97% pe an la o emisiune de obligatiuni, insa cu maturitate de cinci ani. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 9,25% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 3,76 miliarde lei (aproape 909 milioane euro). La sedinta similara din 28 decembrie, Finantele au atras 785,51 milioane lei (187 milioane euro), cu 57% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10%. MFP a anuntat ca in ianuarie vrea sa ia de pe piata locala 4 miliarde lei, iar in primul trimestru din 2010 ministerul vrea sa atraga 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decit in 2008. La prima licitatie din acest an, Finantele au plasat obligatiuni pe 3 ani de 565,02 milioane lei (135,4 milioane euro), cu 13% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual in scadere, de doar 9,50%, dupa citeva luni in care randamentul se mentinuse la 10%. Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.