Economic

Solutie pentru firmele ingropate in datorii

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 664 vizualizări
Conform societatii de consultanta R&M Audit, firmele cu restante pot apela la noile prevederi legislative ce intra in vigoare miercuri pentru a rezolva diferendele cu furnizorii si creditorii

Peste 60% din firmele mici si medii cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv, nou introdusa in legislatie si care se va aplica din 13 ianuarie, reusind sa ajunga la un acord cu creditorii, estimeaza R&M Audit, intr-o analiza publicata luni. Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv, o forma de rezolvare a dificultatilor financiare ale unei companii, a fost aprobata de Parlament la finalul anului trecut si va intra in vigoare miercuri. Firmele pot utiliza concordatul preventiv ca modalitate de a evita intrarea in insolventa, daca ajung la un acord cu creditorii ce detin doua treimi din creante. De asemenea, firmele debitoare trebuie sa indeplineasca o serie de alte conditii: sa nu fi fost condamnate pentru infractiuni fiscale sau sa nu fi facut obiectul unei proceduri de insolventa in ultimii cinci ani.


Se potriveste pentru IMM-uri


Insa potrivit R&M Audit, noua procedura este aplicabila mai ales de catre firmele mici si medii. "In ceea ce priveste majoritatea firmelor mari, cu datorii catre companii multinationale, cel mai adesea acestea nu vor putea beneficia de noile prevederi, desi legea li se aplica in egala masura, deoarece multinationalele creditoare nu ar fi, la rindul lor, avantajate de aceasta procedura", apreciaza Mirela Serban, managing director la R&M Audit. Astfel, firmele multinationale vor fi putin inclinate sa accepte o astfel de procedura pentru ca aceasta presupune un termen mai lung de solutionare a datoriilor decit in cazul insolventei, in conditiile in care cele mai multe dintre ele sint asigurate impotriva riscului de neplata, iar declararea insolventei permite recuperarea banilor mult mai rapid de la asiguratori, a explicat Serban. "In ceea ce priveste firmele mici si medii, din estimarile noastre, peste 60% din firmele cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv in schimbul insolventei, reusind sa obtina acordul creditorului", a mai spus reprezentantul R&M Audit.


Ce este concordatul preventiv?


Concordatul preventiv presupune un contract incheiat intre o firma cu datorii si creditorii ce detin cumulat cel putin doua treimi din valoarea creantelor, cuprinzind un plan de redresare ce poate include restructurarea conducerii sau activitatii si reduceri de personal. In cadrul acestei proceduri, legea prevede ca judecatorul sindic poate decide suspendarea provizorie a executarilor silite impotriva firmei debitoare, care trebuie, insa, sa achite in perioada de aplicare a contractului de concordat preventiv, de maximum 18 luni, cel putin 50% din valoarea datoriilor. Unul dintre avantajele aplicarii acestei proceduri este la nivelul imaginii si credibilitatii companiei debitoare, mult mai putin afectate comparativ cu procedura de insolventa, puncteaza R&M Audit. Totusi, expertii companiei subliniaza ca, daca noua procedura protejeaza debitorii, ea nu ofera suficienta protectie creditorului in cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contractul de concordat preventiv.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.