Economic

Cum se contracteaza un credit cu adeverinte APIA

Ciprian Fânaru
12 ian 2010 2131 vizualizări
Costurile de deschidere si administrare a unui cont curent au speriat multi dintre fermieri u cei care s-au hotarit sa se imprumute la banci utilizind adeverinta au de indeplinit citeva formalitati obligatorii Incepind cu luna noiembrie a anului trecut, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic, adeverintele fiindu-le necesare celor care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru.

Bancile creditoare la care pot apela pentru credite sint CEC Bank, Banca Comerciala Romana si BRD Groupe Societe Generale. 50% din imprumut este garantat de APIA "" garantia fiind adeverinta, iar cealalta jumatate din valoarea creditelor acordate vine de la Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN. Pentru specia bovine, suma totala a sprijinului este de 571 lei/cap de animal, iar pentru ovine/caprine cuantumul total este de 44 lei/cap. Prin adeverinta eliberata de APIA, beneficiarul acesteia are confirmarea sumei pe care o mai are de primit, reprezentind transa a doua a Platilor Nationale Directe Complementare, adica 371 lei/cap de bovina si 29 lei/cap de ovina/caprina. Este important de mentionat faptul ca accesarea creditelor se face in mod benevol, cei care nu doresc sa se imprumute trebuind sa astepte suma din a doua transa, pe care APIA a anuntat ca e posibil sa o plateasca in lunile februarie "" martie 2010. Daca beneficiarul alege totusi sa ia creditul, trebuie sa stie ca banca la care apeleaza va retine din suma ramasa de primit de la APIA un procent de 12 % pe an sub forma de dobinda, calculata pina in momentul considerat limita - 28 februarie 2010, in care APIA va face viramentul sumelor catre beneficiari. Aceasta data limita a fost stabilita de comun acord intre APIA si bancile creditoare. Intre banca si beneficiar se semneaza un contract de cesiune de creanta pe sumele cuvenite beneficiarilor de la APIA.


Pasii care trebui facuti de fermieri pentru accesarea creditelor


Concret, traseul urmat de fermierul care a ales varianta creditului arata astfel. Beneficiarul se prezinta la banca pentru a-si deschide un cont bancar. Cu dovada de cont bancar si cu o copie a cartii de identitate sau o copie CUI si originalul imputernicirii de reprezentare, in cazul persoanelor juridice, acesta se prezinta la APIA. La sediul APIA depune o cerere necesara eliberarii adeverintei. I se elibereaza apoi adeverinta de catre Centrul Judetean APIA, cu confirmarea numarului de animale eligibile pentru acordarea platilor, suma pe care beneficiarul o mai are de primit, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. Cu adeverinta si cu alte documente necesare aprobarii creditului, oamenii se prezinta la banca aleasa. Spre exemplu, un oier detine 100 de ovine eligibile la plata, pentru care a primit deja prima transa de 1.500 lei, iar diferenta de suma reprezentind transa a doua este de 2.900 lei. în momentul efectuarii viramentelor de catre APIA intervine contractul de cesiune de creanta, banca retinind din contul beneficiarului sumele primite de la APIA, pina la nivelul acoperirii creditului. In acest caz, creditul eliberat de banca este de 2.600 lei, diferenta de 300 lei reprezentind dobinda retinuta de banca creditoare. (Ciprian FANARU)


Atentie la banci!


Fermierii care beneficiaza de plati nationale directe complementare (PNDC) pot obtine credite pentru desfasurarea activitatilor curente, dar decizia de a apela la un astfel de credit "apartine integral fermierului", precizeaza intr-un comunicat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). "Creditul reprezinta un instrument financiar la indemina fermierilor, menit sa ii ajute pe acestia pina la primirea la termen, potrivit legislatiei in vigoare, a primei pe exploatatie si respectiv a primei pe cap de animal. Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului", subliniaza APIA. Potrivit agentiei, "creditorul (banca) are dreptul de a impune, pe linga o serie de adeverinte / acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre creditor si aprobate de catre BNR. Aici sint incluse si garantii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului)". APIA recomanda astfel potentialilor fermieri interesati sa isi aleaga creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca, pentru a beneficia de conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale. (C. F.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.