Economic

Reorganizarea agriculturii, o ecuatie cu mai multe necunoscute

Ciprian Fânaru
11 ian 2010 975 vizualizări
Potrivit unui proiect al Guvernului, centrele locale de consultanta agricola se transforma în Camere agricole locale u din acestea ar putea face parte si angajatii Directiei Agricole din teritoriu

Guvernul Boc IV le pregateste fermierilor romani o surpriza, de fapt o idee mai veche "reincarcata" sub alta forma. Este vorba de infiintarea Camerelor agricole, dar nu ca structuri formate si conduse de fermieri pentru fermieri, ci prin transferarea actualelor Oficii si centre de consultanta agricola in subordinea Consiliilor Judetene. Potrivit proiectului de Hotarire de Guvern care asteapta aprobarea de la inceputul acestei luni, Camerele agricole judetene vor fi institutii publice descentralizate, cu personalitate juridica, in subordinea consiliilor judetene si sub coordonarea tehnico-metodologica a Agentiei Nationale de Consultanta Agricola. Acestea vor fi finantate din venituri proprii si din subventii de la bugetul de stat, iar Centrele locale de consultanta se transforma in Camere agricole locale, fara personalitate juridica, in subordinea Camerelor agricole judetene. Deocamdata, nici sefii institutiilor din agricultura vrinceana nu cunosc toate detaliile viitoarelor transformari. Astfel, cei care isi fac in continuare griji legate de locul de munca sint angajatii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) de la centrele agricole din teritoriu. Este vorba mai exact de reprezentantii din cele peste 60 de comune ale judetului. "O parte din personalul DADR, mai precis cel din teritoriu, va intra in componenta camerelor agricole. In ceea ce priveste sursele de finantare, imi este greu sa pot spune in acest moment care ar fi cu exactitate. Ce pot sa afirm este ca, potrivit proiectului, schema organizatorica va ramine aproximativ aceeasi. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor, Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Inspectia Viti-Vinicola si celelalte institutii vor ramine ca pina acum in subordinea Directiei. In plus, din discutiile cu colegii din minister si cei din comisia pentru agricultura a reiesit ca nu se doreste schimbarea brandului de Directie Agricola. Oameni din domeniu, indiferent de culoarea politica, precum Culita Tarita (fost deputat PSD, acum membru PD-L, administratorul TCE 3 Brazi "" n.r.) sau Mihai Banu, fostul director al DADR Bacau (deputat PNL "" n.r.) sint de acord ca este regretabil sa dispara denumirea si organizarea", ne-a declarat Costica Neata, directorul DADR Vrancea.

Mai putini bani europeni pentru agricultura

Desi autoritatile se lauda cu organizarea de dezbateri cu organizatiile din sector pentru popularizarea proiectului, prevederile documentului ii nemultumesc pe agricultori. Acestia sint de parere ca o asemenea organizare ar subjuga si mai mult agricultura politicului. In alta ordine de idei, anul acesta, subventiile considerate ajutor de stat nu vor mai fi platite agricultorilor, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care au accesat fonduri europene Sapard sau post-aderare nu isi vor mai putea finanta activitatea. Uniunea Europeana considera ca o parte din subventiile de calamitate, pentru sustinerea productiei de pasari sau pentru laptele neconform reprezinta ajutoare de stat. In aceasta categorie intra si ajutoarele pentru plata facturii la apa utilizata pentru irigatii, esential fiind faptul ca fermierii nu vor mai incasa acesti bani in 2010. In afara de infiintarea Camerelor Agricole, pentru care s-au prevazut unele fonduri in bugetul de stat pe anul 2010, noul cabinet mai are ca obiectiv "eficientizarea agentiilor din subordinea Ministerului Agriculturii". (Ciprian FANARU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.