Economic

Restantierii la facturile la mobil scapa de biroul de credit

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 758 vizualizări
Participarea societatilor de telefonie la sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit ar reprezenta o incalcare grava a dreptului la viata privata, atentioneaza institutiile abilitate

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal a transmis ieri ca participarea societatilor de telefonie la sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit ar reprezenta o incalcare grava a dreptului la viata privata si a decis ca nu va modifica legislatia in acest sens. "Pornind de la necesitatea respectarii dreptului persoanelor de a nu fi supuse unor decizii individuale automate de natura a evalua aspecte precum credibilitatea sau solvabilitatea, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal subliniaza ca activitatea de transmitere a datelor personale in sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit este de natura sa produca efecte asupra unui numar considerabil de cetateni si sa aduca atingere vietii private a persoanelor fizice", se arata in comunicat. Autoritatea atrage, totodata, atentia despre riscurile implicate de participarea societatilor de telefonie la Biroul de Credit, "deoarece astfel s-ar ajunge ca aceste companii de telefonie sa aiba acces la informatii detinute de bancile care isi raporteaza clientii la acelasi Birou de Credite, ceea ce implica o incalcare a confidentialitatii relatiei dintre banca si clientul acesteia, in conditiile in care informatiile bancare sint supuse secretului bancar". "In cazul admiterii societatilor de telefonie si a celor de utilitati la sistemul Biroului de Credit s-ar ajunge la raportarea excesiva a datelor personale legate de situatia financiara si comportamentul la plata al persoanelor fizice, de natura a aduce atingere chiar asigurarii dreptului la nivel de trai decent in Romania", a mai apreciat Autoritatea de supraveghere, care a adaugat ca societatile de telefonie dispun deja de sistemul specific Preventel, prin care pot verifica clientii cu datorii rezultate din achitarea cu intirziere/neachitarea facturilor emise. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal reafirma ca la sistemele de tipul birourilor de credite pot participa numai institutiile financiare si de credit, societatile de leasing si cele de asigurari pentru produsele de tip credit, iar perioada de stocare a datelor referitoare la intirzierile la plata (date negative) este de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise, in cazul neachitarii restantelor pina la data respectiva. De asemenea, aceasta reafirma ca este obligatorie instiintarea prealabila a persoanei fizice, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel putin 15 zile inainte de data transmiterii datelor catre biroul de credit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.