Economic

Apetitul pentru credite a scazut din nou in decembrie 2009

Ziarul de Vrancea
7 ian 2010 541 vizualizări
Numarul rapoartelor de credit eliberate de Biroul de Credit pentru cereri noi s-a plasat in decembrie la 266.000 unitati, in scadere cu 18,65% (61.000) fata de luna precedenta, cind s-au eliberat 327.000 rapoarte, a declarat directorul institutiei, Serban Epure.

"Numarul rapoartelor de credit eliberate in decembrie a fost de 350.000, dintre care 266.000 reprezinta rapoarte de credit eliberate pentru cereri noi, iar restul de circa 84.000 sint monitorizari ale clientilor existenti in portofolii. Prin comparatie, cifra din ultima luna a anului este mai mica decit in noiembrie, cind numarul rapoartelor de credit eliberate de Biroul de Credit pentru cereri noi a fost de 327.000, octombrie - cind s-a plasat la 344.000, sau septembrie, cind s-au eliberat 365.000 rapoarte", a spus Epure. El a precizat ca, in mod istoric, numarul rapoartelor solicitate Biroului de Credit scade in decembrie fata de perioada precedenta. La Biroul de Credit sint inregistrati debitori persoane fizice, pentru valori ale creditelor sub 20.000 de lei. Pe de alta parte, numarul interogarilor pentru debitorii proprii si potentiali de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), care monitorizeaza imprumuturile mai mari de 20.000 lei, a crescut puternic in luna noiembrie, pina la 298.102 unitati, revenind astfel la nivelul de la inceputul lui 2009. Fata de octombrie, numarul interogarilor bazei de date a CRB a urcat cu circa 38%, de la 216.423 unitati. Pentru decembrie 2008, numarul interogarilor la CRB a fost de 309.976 unitati, coborind usor in prima luna a anului trecut, la 298.102 unitati. Totodata, in intervalul februarie-octombrie 2009, media lunara a interogarilor la CRB pentru debitorii proprii si potentiali a fost de 204.590 unitati, cu 46% sub nivelul din noiembrie. "Ar putea fi mai multe cauze pentru cresterea numarului de interogari la CRB in noiembrie, una dintre ele ar putea fi reesalonarea de credite, care presupune reverificarea expunerii. Un avans al numarului interogarilor nu semnaleaza neaparat o relansare a creditarii. Cind vom avea si datele pe luna decembrie vom putea analiza mai bine ce se intimpla", a explicat directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR, Ion Dragulin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.