Economic

Parlamentarii se joaca de-a maritul pensiilor

Ziarul de Vrancea
7 ian 2010 610 vizualizări
Comisiile de munca au majorat punctul de pensie cu aproape 100 lei, in timp ce au decis si reducerea contributiilor sociale cu aproape 10 procente u premierul a avertizat ca nici un amendament nu poate fi acceptat daca nu are sursa de finantare

Parlamentarii din comisiile reunite pentru munca si protectie sociala au votat ieri pentru cresterea punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei in varianta bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat de Guvern, adincind deficitul bugetului de pensii la 2,5 miliarde euro. Amendamentul ce prevede ca "valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepind cu data de 1 ianuarie 2010", al deputatului PSD Ioan Cindrea a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, 14 abtineri si niciun vot impotriva. Parlamentarii au motivat ca punctul de pensie a ajuns sa reprezinte 39,9% din salariul mediu brut. Astfel, valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca in 2010 la 45% din salariul mediu brut. Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre, a motivat votul parlamentarilor liberali, alaturi de cei ai PSD, prin faptul ca "valoarea punctului de pensie se situeaza la 39,9% din salariul mediu brut in actuala forma a bugetului, iar astfel veniturile pensionarilor vor cobori sub nivelul din 2005". Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a explicat ca o crestere a punctului de pensie la 45% in acest an ar genera un efort suplimentar de "inca 1 miliard de euro pe care bugetul de stat, dupa ce a bugetul asigurarilor sociale de stat este deja subventionat de la bugetul de stat cu 1,5 miliarde de euro, iar astfel defictul bugetar din 2010 va trece de 8% din PIB". La rindul sau, secretarul de stat a declarat ca o crestere a pensiilor in acest an ar pune in pericol deficitul bugetar de 5,9% din PIB convenit cu FMI si Comisia Europeana. "Inghetarea pensiilor este prinsa in acordul incheiat cu FMI si CE si nu avem alta posibilitate in aceste conditii, iar cresterea pensiilor nu poate fi facuta in corelare cu reducerea deficitului si necresterea fiscalitatii. Nu este vorba de o scadere a pensiilor in termeni nominali, ci o inghetare a lor", a precizat Gherghina.


Reactia lui Boc


Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la decizia parlamentarilor din Comisia de munca de a aproba majorarea punctului de pensie, ca toti banii sint deja in proiectul de buget elaborat de Guvern si orice amendament la acest proiect nu poate fi acceptat fara asigurarea sursei de finantare. Intrebat de unde ar putea lua Guvernul bani pentru a sustine majorarea punctului de pensie, asa cum au decis parlamentarii din Comisiile de munca, primul-ministru a spus ca discutiile pe marginea acestui subiect vor avea loc in Guvern si ca proiectul de buget nu permite, in acest moment, o alta sursa de finantare. "Proiectul de buget nu ne permite in acest moment sa avem bani din alta parte. Orice suma pusa intr-o parte presupune luarea unor resurse financiare din alta parte. Deci, niciun amendament nu poate fi acceptat daca nu are sursa de finantare asigurata", a spus Emil Boc.


Fara limita


Parlamentarii au hotarit, totodata, reducerea contributiilor pentru asigurari sociale platite de angajati si angajatori cu 9,5 procente, de la 31,3%, in varianta guvernului, la 21,8%. Astfel, contributia platita de angajator la bugetul asigurarilor sociale ar urma sa scada in acest an la 12,8%, de la 20,8%, iar contributia platita de angajat scade la 9%, de la 10,5% in prezent. Parlamentarii au acceptat si cresterea deficitului bugetului asigurarilor pentru somaj cu circa 100 de milioane lei, la 1,472 miliarde lei, de la 1,376 miliarde in varianta propusa de guvern, desi secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat ca aceasta noua crestere a deficitului ar duce la depasirea deficitului bugetului general consolidat pe 2010, convenit la 5,9% din PIB cu FMI si CE.

(POZA: pensionari_pe_banca.JPG) LEGENDA: Sansele ca pensionarii sa beneficieze de cresterea pensiilor anul acesta sint foarte reduse


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.