Economic

BNR reduce dobinda cheie, in ciuda previziunilor analistilor

Ziarul de Vrancea
6 ian 2010 695 vizualizări
Banca centrala a micsorat dobinda cheie la nivelul de acum doi ani, de 7,5% u analistii se asteptau ca BNR sa mentina dobinda sau sa o restringa cu cel mult 0,25 puncte

BNR a coborit ieri dobinda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, nivel ce nu a mai fost atins de la inceputul lui 2008, si a decis mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele bancilor in cadrul primei sedinte de politica monetara din acest an, arata comunicatul BNR. Pe 31 octombrie 2007, CA al BNR a decis majorarea ratei dobinzii de la 7 la 7,5% pe an, pentru a aplica o noua crestere in sedinta din 7 ianuarie 2008, pina la 8%. In sedinta de marti, 5 ianuarie 2010, "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarit urmatoarele: reducerea ratei dobinzii de politica monetara la nivelul de 7,5% pe an de la 8% pe an, incepind cu data de 6 ianuarie 2010, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata comunicatul bancii centrale. Estimarile analistilor privind decizia de ieri a bancii centrale luau in calcul mentinerea ratei dobinzii la nivelul de 8%, pe fondul incertitudinilor privind politica fiscala si al presiunilor inflationiste, sau o usoara scadere, cu 0,25 puncte procentuale, la 7,75%. Prin aceasta masura BNR urmareste sa ofere un semnal pentru reducerea dobinzilor la credite, dar si la depozite.


In cinci pasi


Pe de alta parte, banca centrala "reitereaza ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incit, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai arata in comunicatul de presa. In acelasi timp, analistii mizau in principal pe mentinerea nivelului actual al rezervelor minime obligatorii, in cadrul primei sedinte a Consiliului de Administratie (CA) al BNR, insa anticipau noi scaderi in lunile urmatoare. In 2009, banca centrala a scazut dobinda cheie de cinci ori, de la 10,25% la 8%, si a coborit nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 25% din cele in valuta. Ultima decizie privind scaderea rezervelor minime obligatorii a fost luata in cadrul unei sedinte-supriza a BNR, de la mijlocul lunii noiembrie 2009, cind CA a decis reducerea acestora de la 30% la 25% pentru pasivele bancilor in valuta, ca urmare a aminarii transei a treia din imprumutul extern al Romaniei de la FMI, ce ar fi trebuit sa fie livrata in decembrie anul trecut.


Cum interpreteaza analistii miscarea


Analistii economici considera ca prin reducerea dobinzii cheie BNR transmite pietei un mesaj de normalizare a situatiei politice si de incredere privind continuarea procesului dezinflationist in 2010 si stabilitatea cursului de schimb. "Mesajul transmis prin decizia bancii centrale este unul optimist. BNR este increzatoare ca vom reintra in linie cu prevederile acordului cu FMI si Comisia Europeana, semn ca marea parte a incertitudinilor s-a risipit. in plus, BNR nu vede presiuni de depreciere pe curs", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, apreciaza ca banca centrala a avut ca argumente pentru taierea dobinzii normalizarea situatiei politice si perspectivele dezinflationiste. "Cu exceptia lunii ianuarie, cind inflatia va fi mai ridicata, procesul dezinflationist se va relua probabil din februarie si vom vedea probabil rate ale inflatiei anuale sub 4% in prima parte din 2010", spune el. Pe de alta parte, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca, desi necesara, masura va avea un impact foarte redus atit timp cit dobinzile din piata monetara ramin decorelate de dobinda cheie. "Relevanta masurii este scazuta in conditiile in care miscarile ratei dobinzii de politica monetara nu se transmit si pe piata monetara si mai departe, la cei care au credite. in acest sens, este o strategie de protejare a cursului de schimb", a spus Chidesciuc.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.