Economic

BNR bate pasul pe loc

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 562 vizualizări
Analistii economici sint de parere ca banca centrala va lua inca o pauza in relaxarea politicii monetare si va mentine dobinda la 8% in prima sedinta din an

BNR va mentine dobinda de politica monetara la nivelul actual, de 8%, in urma sedintei de astazi, pe fondul incertitudinilor privind politica fiscala si presiunilor inflationiste, estimeaza majoritatea analistilor chestionati de NewsIn, fara a exclude insa o relaxare cu un sfert de punct procentual. "Estimam mentinerea dobinzii la 8%, din motive politice si partial din cauza presiunilor inflationiste. Credem ca BNR va alege sa adopte o atitudine conservatoare. In plus, exista vesnica problema a diferentei semnificative intre dobinzile din piata si cea de politica monetara, care face ca relevanta deciziilor privind dobinda cheie sa fie redusa", a declarat, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc. El apreciaza ca inflatia se va plasa la 4,7% la finalul lunii decembrie, usor peste limita superioara a intervalului tintit de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual. "Pentru a se incadra in tinta, inflatia lunara in decembrie ar trebui sa fie de doar 0,1%, ceea ce este destul de putin probabil", a mai comentat Chidesciuc.


Fara miscari agresive


Totodata, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca BNR va mentine dobinda de politica monetara la 8% in cadrul sedintei de astazi, in asteptarea unor decizii concrete in privinta politicii fiscale pentru 2010, precum adoptarea bugetului. "Ne asteptam la mentinerea dobinzii in aceasta sedinta de politica monetara, avind in vedere ca urmatoarea este in februarie si deocamdata nu avem claritate in privinta politicii fiscale. In momentul in care se va clarifica, probabil la jumatatea lui ianuarie, BNR va fi mai libera sa continue relaxarea politicii monetare", a spus Pal. In acelasi timp, ea prognozeaza tot o inflatie de 4,7% pentru finalul lunii decembrie. Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, are ca scenariu de baza mentinerea dobinzii la nivelul de 8% in ianuarie si subliniaza importanta reducerii graduale a acesteia pe parcursul acestui an, fara miscari agresive. "Desi unele incertitudini au disparut, mai ramin o serie de necunoscute, nu se stie bugetul pe 2010 si reactia FMI si a Comisiei Europene la forma aprobata a acestuia. Cu toate acestea, BNR are spatiu de manevra si sper sa vedem pe parcursul anului scaderi graduale de dobinda, cu pasi marunti, de 0,25 puncte procentuale. Este nevoie de predictibilitate, cu un trend descendent constant al dobinzii, fara miscari agresive care sa necesite ulterior eventuale majorari", a explicat Anghel.


Politica similara si pentru rezervele minime


Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca BNR va opta pentru reducerea dobinzii cheie de la 8% la 7,75%, o scadere de mica amploare, tinind cont si de presiunile inflationiste din ianuarie. El estimeaza, pentru finalul lui 2009, un nivel al inflatiei de 4,8%. In privinta ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), analistii se asteapta la noi scaderi in lunile urmatoare, insa unii dintre ei considera ca BNR va face o pauza in relaxarea acestora in ianuarie. "Nu cred ca BNR va modifica nivelul RMO, mai ales ca a scazut recent rata de la 30 la 25% pentru pasivele in valuta (incepind cu perioada de constituire 24 noiembrie-23 decembrie 2009, n.r.). Prin urmare, pe valuta nu este necesar, deoarece se preconizeaza ca primim si transa de la FMI in februarie. Pentru pasivele in lei, o astfel de masura ar fi mai puternica decit reducerea dobinzii cheie, deci nu cred ca se va intimpla", a spus economistul-sef al ING Bank. De asemenea, Ionut Dumitru considera ca BNR va opta pentru mentinerea RMO in prima sedinta din 2010, opinie impartasita si de economistul-sef al BCR, care vede mai degraba o relaxare a RMO in primul trimestru al acestui an.

(POZA: Rozalia Pal-economistul-sef al UniCredit Tiriac.jpg) LEGENDA: Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac: "Ne asteptam la mentinerea dobinzii, avind in vedere ca urmatoarea este in februarie si deocamdata nu avem claritate in privinta politicii fiscale"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.