Economic

Ce noutati aduce Codul Fiscal în 2010

Doina Ganea
4 ian 2010 1823 vizualizări
Ziarul de Vrancea va spune ce noutati fiscale aduce noul an mediului economic

Legislatia fiscala care se aplica in 2010 aduce unele modificari de forma si mai putine de fond. Guvernantii promit ca nu vor mari impozitele si taxele, in afara de racordarea la inflatie. Cota unica si TVA ramin nemodificate in 2010, dar apar schimbari ale Codului Fiscal ce vizeaza in principal transpunerea in legislatia nationala a prevederilor europene in materie de TVA, eliminarea accizelor pe produsele de lux si regimul fiscal aplicabil societatilor europene. Ca aproape in fiecare an, firmele au parte de modificari ale legislatiei fiscale pe anul 2010. Codul Fiscal a fost modificat prin OUG nr. 109/2009, iar actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial 689/13.10.2009. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au aratat care sint cele mai importante prevederi ale noului Cod Fiscal de care contribuabilii trebuie sa tina cont in 2010.


Modificari privind impozitul pe profit si pe venit


Noul Cod Fiscal prevede ca acei contribuabili care definitiveaza inchiderea exercitiului fiscal anterior pina pe 25 februarie sint obligati ca pina la acea data sa declare si sa plateasca la stat impozitul pe profit aferent anului trecut. Pina acum, termenul era 15 februarie. Reprezentantii DGFP Vrancea anunta ca acele firme care au aprobat prin planurile financiare acordarea de dividende, dar nu le-au platit pina la finalul anului trebuie sa plateasca impozitul pe dividende pina pe 25 ianuarie anul urmator. La calculul venitului net din activitati independente sint deductibile cheltuielile reprezentind tichetele de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii. Tot pentru cei care cistiga din activitati independente sint deductibile si "dobinzile aferente creditelor angajate pentru achizitionarea de imobilizari corporale de natura mijloacelor fixe, in cazul in care dobinda este cuprinsa in valoarea de intrare a imobilizarii corporale, potrivit prevederilor legale", sustin finantistii.


Tichetele de vacanta - neimpozabile


Potrivit reprezentantilor DGFP Vrancea, din 2010, "tichetele de vacanta, acordate potrivit legii, nu sint incluse in veniturile salariale si nu sint impozabile". Cei care cistiga din inchirieri (si chiria a fost stabilita in lei) trebuie sa plateasca impozit anticipat. "Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit au obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pina la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. Pina la 31.12.2009, termenul era 15 mai", ne-a precizat directorul coordonator adjunct, Constantin Grigorica. Codul Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2010 aduce o serie de facilitati pentru cei care obtin venituri din anumite activitati independente: venituri din drepturi de proprietate intelectuala; venituri din vinzarea bunurilor in regim de consignatie; venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decit cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit.e); venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara. Aceste persoane pot opta pentru impunerea acestor venituri cu cota de 16%, impozitul fiind final. înseamna ca dupa regularizarea anuala aceste persoane nu mai trebuie sa plateasca impozit la stat.


Regimul TVA, cele mai multe modificari


Taxa pe valoarea adaugata (TVA) s-a bucurat de atentia legiuitorului, care a stabilit mai multe chichite legale. "Plafonul cifrei de afaceri de 35.000 de euro pentru care persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA sint obligate sa depuna declaratia informativa cod (392B) se calculeaza la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la data aderarii. Pina la finalul anului, cursul de schimb valutar este cel din ultima zi lucratoare a anului comunicat de BNR", informeaza oficialii DGFP Vrancea. "Tot de la inceputul anului 2010, declaratia recapitulativa (cod 390) se depune lunar, de catre platitorii de TVA, pina pe data de 15 a lunii urmatoare. Pina acum, termenul-limita era a 25-a zi a lunii urmatoare", a mai spus directorul adjunct al DGFP Vrancea, Constantin Grigorica.


Produsele de lux, mai ieftine


Incepind cu 2010 ar trebui sa se ieftineasca luxul, in mod normal, pentru ca aceste produse nu mai poarta accize. Din 2010 nu se mai datoreaza accize pentru: confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, din platina, produse de parfumerie, arme si arme de vinatoare, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Supravegherea deplasarii produselor accizabile se va face in sistem electronic incepind cu 1 aprilie 2010, mai anunta oficialii DGFP Vrancea. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.