Economic

Introducerea sistemului de pensii pentru agricultori a fost aminata

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 801 vizualizări
Legea privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor va intra in vigoare in 2011, si nu anul viitor, cum era prevazut initial, urmind ca in cadrul CNPAS sa fie creat un departament de pensii pentru agricultori, a declarat ieri, seful CNPAS.

"Legea presupune crearea unui alt sistem de pensii pentru agricultori, in vederea stimularii acestui segment de populatie", a afirmat presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Doina Pircalabu. Potrivit unei hotariri a Guvernului publicate ieri in Monitorul Oficial, "pina in 2013, cheltuielile necesare implementarii si administrarii sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, precum cele cu personalul se suporta de la bugetul de stat". Departamentul de pensii pentru agricultori ar urma sa administreze si sa controleze activitatea privind asigurarile sociale, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor. Totodata, la nivelul fiecarei case de pensii judetene si a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti se va infiinta o directie de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori. Legea prevede ca asiguratii vor avea obligatia sa achite contributii la sistemul de pensii pentru agricultori si vor avea dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale. Conform legii, vor fi asigurate obligatoriu persoanele cu virste cuprinse intre 16 si 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv in mediul rural, precum si membrii de familie, care detin, sub orice titlu, terenuri agricole in exploatare sau sint proprietari de terenuri forestiere, exploatari piscicole, animale sau stupi de albine. De asemenea, vor fi asigurate obligatoriu persoanele care desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie, precum si activitati private nesalarizate in domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura si altele. Mai sint asigurati membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.