Economic

Tranzactii de milioane la Bursa de Marfuri Focsani

Mihaela Beșleagă
30 dec 2009 2352 vizualizări
Valoarea totala a tranzactiilor incheiate din luna iunie pina in octombrie este de 4.000.000 lei (40 miliarde lei vechi), terminalul vrincean al Bursei Romane de Marfuri clasindu-se pe locul 8 pe tara u BRM a incheiat contracte cu spitalele din judet, Directia de Protectie a Copilului, Posta, Directia Silvica si opt primarii u prin BRM se pot achizitiona de la produse petroliere la fructe si legume la preturi competitive Achizitii de produse si servicii in mod transparent si la cele mai mici preturi

Asa se recomanda Terminalul Focsani al Bursei Romane de Marfuri (BRM), o platforma prin intermediul careia orice tip de autoritate contractanta, atit publica, cit si privata, poate cumpara sau vinde bunuri. Bursa de marfuri a fost infiintata in anul 2005 in Vrancea, insa nu a fost functionala pina in iunie acest an. In patru luni, prin terminalul din Focsani s-au incheiat tranzactii in valoare totala de 4.000.000 lei (40 miliarde de lei vechi), propulsind Vrancea pe locul 8 in tara ca valoare a tranzactiilor, din cele 35 de terminale functionale la nivel national. "Speram sa fie bine in continuare, chiar si pe timp de criza, si in urmatoarele 6 luni sa dublam suma", ne-a declarat Vasile Ioan Toma, director executiv al Terminalului Focsani din cadrul Bursei Romane de Marfuri (BRM). Prin intermediul BRM au achizitionat sau urmeaza sa contracteze bunuri si servicii pe piata de disponibil Spitalul de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani "" energie electrica si gaze, Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului "" 150 tone produse petroliere iar pe piata licitatiilor Spitalul Dumbraveni "" lucrari de constructii pentru "Centrul de sanatate cu stationar" Dumitresti, Compania Nationala Posta Romana, regionala Bacau "" servicii de proiectare pentru lucrarea de amenajari interioare si refacere acces oficiu pentru persoane cu handicap la OP Focsani 1. Cea mai mare tranzactionare s-a facut cu Spitalul Dumbraveni, pentru lucrari de constructie, estimata la 2.000.000 lei.


"Lumea nu crede inca in acest sistem de terminale bursiere"


Cu toate acestea, putine autoritati stiu ca pot achizitiona in acest mod bunuri, preferind procedurile clasice de achizitii publice. "Pentru a putea face tranzactii trebuie sa devina membru afiliat la noi. Este un lucru nou, multi sint reticenti la inceput, multe autoritati nu stiu ca se pot achizitiona bunuri si lucrari si in acest mod. Tranzactiile se fac transparent. Avem membri afiliati toate spitalele din judet, cu unele am derulat proceduri, la altele avem comenzi. Printre membrii afiliati mai sint si Directia pentru Protectia Copilului, Posta, Directia Silvica, intreprinderile cu capital privat, majoritatea din confectii, productie, dar si opt primarii cu care avem contracte", a spus Vasile Ioan Toma, directorul Terminalului Focsani al BRM, unde lucreaza trei persoane. Punctul de lucru este administrat de firma Trust Consult SRL. O parere diferita despre evolutia terminalului din Focsani a avut recent Sorin Vornic, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea, pe linga care functioneaza terminalul. Acesta a fost de parere ca acest tip de bursa se misca slab, pentru ca nu este suficient sprijinita de institutii si pentru ca multi se feresc sa achizitioneze in acest mod bunuri. "Terminalul bursei romane de marfuri merge slab. Merge slab pentru ca lumea nu crede in acest sistem de terminale bursiere iar autoritatile si institutiile nu marjeaza pe ideea folosirii terminalelor bursiere ca si un mod de a-si achizitiona produse. De desfiintat nu-l vom desfiinta, ca si principiu el trebuie sa existe, dar nu realizeaza operatiunile pe care ni le-am fi dorit, in comparatie cu alte terminale, care-si fac treaba. Poate datorita faptului ca terminalul nu reuseste sa isi dezvolte propriul sistem de penetrare in mediul economic, pentru ca trebuie sa fie sprijinit. Noi il sprijinim, dar mai mult decit sa-l sprijinim la nivel de idei nu avem cum", ne-a spus Sorin Vornic.


Preturi mai mici la Bursa


Prin intermediul BRM se pot face tranzactii prin piata la disponibil si prin piata licitatiilor. Materii prime care se pot achizitiona pe piata de disponibil sint: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, materiale de constructii, carbune, lemn de foc, sare, animale in viu si carcasa, lapte, faina, zahar, ulei, cereale, legume, fructe si altele. Principale avantaje ale achizitionarii pe piata de disponibil sint: desfasurarea procedurilor in termen de maxim 7 zile, obtinerea unui pret avantajos, asigurarea concurentei prin numarul mare de ofertanti, eliminarea birocratiei din procedurile clasice de achizitii publice. Achizitia de materii prime pe piata de disponibil se realizeaza prin procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. BRM mai ofera si consultanta in domeniul achizitiilor publice si consultanta pentru organizarea procedurilor de valorificare, vinzare si inchiriere. Pe piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vinzari, inchirieri si concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 35 de terminale. Bursa Romana de Marfuri (BRM) este o companie privata, infiintata in anul 1992 in Romania, in scopul punerii la dispozitia mediului de afaceri a unui instrument specific economiilor de piata moderne. De-a lungul timpului, BRM s-a implicat atit in procesele de privatizare, restructurare si lichidare, cit si in activitatile comerciale de achizitie sau vinzare de produse, servicii si lucrari. In fapt, aceasta implicare consta in posibilitatea persoanelor fizice sau juridice de a vinde sau cumpara prin intermediul procedurilor organizate in ringul BRM. In egala masura, astfel de proceduri pot fi organizate atit pentru societati comerciale private si pentru societati la care statul sau o autoritate publica este actionar, cit si pentru institutii si alte autoritati publice. (Mihaela BESLEAGA)


Bursa Romana de Marfuri "" preturi de referinta, cu plata la 30 de zile:

- Apa minerala - 0,53 lei/l

- Fasole pastai "" 3,44 lei/kg

- Lemn de foc "" 54 lei/metru ster - 117 lei/metru ster

- Pasta de tomate "" 4,24 lei/kg, 5,27 lei/kg

- Zahar "" 2,94 lei/kg


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.