Economic

ANRE: Pretul gazelor ramine neschimbat, iar la electricitate ar putea creste

Ziarul de Vrancea
28 dec 2009 724 vizualizări
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale sa ramina neschimbat, de la 1 ianuarie 2010, desi consumul de gaze la nivel national a scazut in 2009 cu 17,5%.

"In trimestrul IV al fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor, atit la energie electrica, cit si la gazele naturale. Acestia au prezentat ANRE documente cu cheltuielile pe care ei le-au facut cu distributia, furnizarea etc. Acum, autoritatea a decis ca, din 1 ianuarie 2010, pretul platit pentru gaze sa ramina nemodificat", a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu. De asemenea, autoritatea de reglementare urmeaza sa ia saptamina aceasta o decizie in privinta pretului platit pentru energia electrica. "In ceea ce priveste decizia pentru pretul electricitatii, aceasta va fi luata probabil saptamina aceasta. Este posibil ca pretul sa fie indexat cu inflatia", a precizat Petru Lificiu. Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS). In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze, cantitate acoperita de productia interna si de importuri. Productia interna de gaze a Romaniei se ridica la aproximativ 11-12 miliarde mc gaze, restul necesarului fiind importat din Rusia, prin intermediari. in primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar la unsprezece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 17,5-18%, potrivit datelor ANRE. In ceea ce priveste consumul de energie electrica, acesta a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%. in 2008, Romania a inregistrat un consum intern de energie electrica de 54,6 TWh, in crestere fata de consumul din 2007, de 53,3TWh. Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sint alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.