Economic

Presedintele Sibex vede un curs mediu de 4,5 lei pentru un euro in 2010

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 906 vizualizări
Presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, estimeaza ca moneda nationala nu va suferi o depreciere majora in 2010, un euro urmind sa fie cotat la 4,5 - 4,55 de lei, dar economia, per ansamblu, va continua declinul, prin cresterea numarului de someri, dar si a falimentelor

"Cel putin din punctul meu de vedere, 2010 se vede mai rau decit 2009. Va creste somajul, vor veni falimentele, iar bancile nu vor relaxa creditarea. In aceste conditii, sper ca spre sfirsitul anului sa fie o usoara redresare, dar numai daca se vor lua masuri economice adevarate", a explicat Teodor Ancuta. In opinia presedintelui Sibex, singurele modalitati pentru a iesi din criza sint fie sa creasca consumul, fie exporturile. "Dar, pentru a creste consumul este nevoie de bani, iar bani nu sint, pentru ca nu se da drumul la finantare. Exporturile pot sa creasca, dar nu indeajuns incit sa reduca deficitul bugetar sub 9%. Eu cred ca aceasta va fi valoarea deficitului si in 2010", a declarat presedintele bursei sibiene. Teodor Ancuta considera ca noul guvern trebuie sa fie unul curajos, care sa aiba puterea "sa taie in carne vie". "Din pacate, in acest moment avem 750.000 de someri, iar 600.000 sint din sectoarele productive si doar 150.000 din cel bugetar. Este nevoie sa se mai reduca numarul bugetarilor cu inca 300.000, pentru ca acum avem cu 500.000 de bugetari mai multi decit in 2004, iar multe posturi nu se justifica", este de parere Ancuta. El spune ca noul guvern va trebui sa isi aleaga doua-trei sectoare prioritare, pe care sa se concentreze. "Degeaba vrem sa facem multe si nu iese nimic bine. Guvernul ar trebui sa-si aleaga niste prioritati, cum ar fi agricultura, infrastructura sau sectorul energetic, in care sa investeasca. Trebuie gasite niste motoare economice care sa ne scoata din criza, iar acestea sa fie prioritizate", este de parere presedintele Sibex. Ancuta crede insa ca, daca viitorul guvern nu va reusi sa urmeze un plan coerent de guvernare, atunci va fi obligat de Fondul Monetar International (FMI) sa o faca. "Ar fi bine ca noi, romanii, sa constientizam ceea ce avem de facut, dar, daca nu, cu siguranta FMI-ul ne va impune sa respectam anumite criterii pentru a atinge parametrii economici necesari", spune Teodor Ancuta. Un punct pozitiv al analizei anului viitor il reprezinta cursul de schimb. In opinia lui Teodor Ancuta, acesta nu va "exploda", ci se va mentine la un nivel acceptabil. "Cursul leu-euro va oscila, probabil, intre 4,5 si 4,55 lei pentru un euro, nu va fi o depreciere puternica, pentru ca nu sint lei. Este posibil sa mai apara unele fluctuatii din cauza unor speculatii financiare, dar, in principal, va fi un curs stabil. BNR a dus o politica foarte buna si corecta anul acesta. A cumparat atunci cind cursul a fost jos si a vindut atunci cind a fost ridicat", a mai afirmat Teodor Ancuta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.