Economic

Vin trei ani crunti pentru sectorul bugetar

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 1113 vizualizări
Politica salariala si sociala va fi extrem de restrictiva cel putin 3 ani de-acum incolo, anunta Sebastian Vladescu, ministrul desemnat al finantelor

Politica salariala si sociala va trebui sa fie extrem de restrictiva cel putin trei ani, insa guvernul nu trebuie sa riste posibilitatea aparitiei unor conflicte sociale, a spus ministrul desemnat al finantelor, Sebastian Vladescu. "Politica salariala si sociala va trebui, din pacate, sa fie una extrem de restrictiva, cel putin trei ani de zile de-acum incolo, lucru care va trebui explicat si compensat prin masuri de protectie a paturilor sociale care au venituri scazute", a spus Vladescu la audierea din cadrul comisiilor reunite de buget-finante din Parlament. El a subliniat, insa, ca guvernul nu trebuie sa riste conflicte sociale, in conditiile in care "echilibrul social va fi important in 2010". "Bugetul a avut unele zone de cheltuieli generate de conditiile economice de atunci, insa evolutia ulterioara a fost mai putin favorabila. In momentul de fata, cheltuielile salariale au o pondere excesiva in comparatie cu alte state europene care au venituri mai ridicate ca pondere in produsul intern brut", a mai spus Vladescu. Intrebat ce intelege printr-o politica salariala restrictiva, pe care Vladescu a precizat ca o sustine pentru urmatorii trei ani, ministrul desemnat a raspuns prin "salarii inghetate".


Nu vor fi modificari de taxe


Sebastian Vladescu, a mai declarat ieri, in cadrul audierilor din Parlament, ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 anul viitor si a precizat ca nu intentioneaza sa modifice sistemul actual de taxe si impozite. "Nu exista aceasta cifra (400.000 disponibilizari, n.r.) in buget, desi am auzit si eu ca se vehiculeaza. Conform proiectului de buget sint sub 100.000 de angajati", a precizat Vladescu, care a adaugat ca unele reduceri de posturi vor veni pe cale naturala, prin neangajarea de persoane pe posturile care se elibereaza. El a mai spus ca nu exista masuri dure de reducere a aparatului fiscal, ci o cale naturala. "Vrem sa ne concentram pe calitatea celor care lucreaza in aceasta zona, pe pregatirea lor si modul cum interactioneaza cu persoanele", pentru ca nivelul de colectare sa fie mai mare, a mai spus Vladescu. Totodata, in cadrul audierilor, ministrul desemnat al finantelor a precizat ca nu intentioneaza sa majoreze niciuna dintre taxele principale ori secundare. "Nu intentionez sa modific sistemul de taxe si impozite. (...) Va exista o discutie despre impozitul minim, care ar trebui modificat", prin orientarea acestuia catre zonele cu risc de evaziune fiscala potential ridicat, printre care alimentatia publica. Potrivit lui Vladescu, in proiectul de buget pe 2010 nu exista nicio masura directa de stimulare a mediului de afaceri, deoarece acestea presupun costuri, cu exceptia dorintei de mentinere a stabilitatii macroeconomice, care ar urma sa duca la scaderea nivelului dobinzilor, "ceea ce reprezinta un sprijin pentru mediul de afaceri".

Sistemul de asistenta va fi schimbat

Ministrul desemnat al finantelor a mai afirmat, ca in 2010 nu vor fi probleme cu plata pensiilor, salariilor si alocatiilor sociale, dar ca este nevoie de modificarea sistemului actual de asistenta sociala pentru ca sint persoane care beneficiaza de ajutor desi nu au nevoie. "Finantarea este asigurata pentru 2010, nu vor fi probleme cu plata pensiilor, salariilor sau a alocatiilor sociale. (...) Sa nu existe emotii in acest sens", a explicat Vladescu, in cadrul audierilor de la comisiile reunite de buget-finante din Parlament. "Vizavi de alocatiile sociale va trebui sa ne schimbam atitudinea. Va fi nevoie de o analiza, urmata de schimbarea sistemului de asistenta sociala, deoarece exista persoane care nu au parte de suficienta asistenta, iar altele care beneficiaza, desi nu au nevoie", a mai spus ministrul desemnat al finantelor. Totodata, el a precizat ca vrea sa propuna o initiativa privind o mai mare transparenta referitoare la fondurile date de la bugetul de stat catre autoritatile locale, care sa aiba criterii clare de alocare si un sistem concret de verificare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.